Brunssum C 6689
Lindestraat 136, 6444 AS te Brunssum

Inleiding

Vrijstaande VILLA, 1935, in een door het Functionalisme beïnvloede bouwstijl. Gebouwd in opdracht van de weduwe J. Rouschops-Hoven, naar een ontwerp van architect L. Willems te Brunssum. Gesitueerd op een in zuidelijke en westelijke richting afhellend perceel in de lineaire bebouwingsstructuur langs de Lindestraat, in dwarsrichting ten opzichte van de straatweg.

Omschrijving\t

De villa telt een souterrainverdieping en twee bouwlagen op een in hoofdvorm rechthoekige, maar aan de oostgevel in de eerste bouwlaag trapsgewijs in breedte afnemende PLATTEGROND. Het geheel wordt gedekt door een plat dak met aanzienlijke luifelgoten annex overstekken.

De villa kenmerkt zich door een opmerkelijk MATERIAALGEBRUIK vanwege de combinatie van traditionele streekgebonden bouwmaterialen als Kunrader steen met staal en glas binnen een functionalistisch idioom. Het pand heeft een vanwege de helling van het perceel in hoogte variërende plint van Kunrader steen en een crèmekleurige, grof gepleisterde waarschijnlijk bakstenen optrek. Ongeglazuurde, rode keramische tegels als afdekking van borstweringen in Kunrader steen.

Kunststof vensterkozijnen in de keuken en de achterkamer, de overige kozijnen zijn uitgevoerd in hout.

Het aanzicht van de VOORGEVEL aan de zuidzijde wordt gedomineerd door het hoge muurwerk van de souterrainverdieping, uitgevoerd in Kunrader steen. Deze muur loopt aan weerszijden respectievelijk uit in een afgeronde keermuur rondom de voortuin en de borstwering van het entreeportiek. In deze souterrainverdieping is een rondboogvormige houten inrijpoort geplaatst. De souterrainverdieping risaleert bovendien ten opzichte van de voorgevel van het landhuis, waardoor er ruimte is gecreëerd voor terras plus entreeportiek en de indruk ontstaat dat het eigenlijke pand zich achter de keermuur bevindt. In de eerste bouwlaag, onder een door ronde stalen kolommen en gepleisterd muurwerk gedragen balkongalerij, bevindt zich de rondboogvormige houten voordeur in een langs traptreden bereikbaar portiekbordes. Rondboogvormige, zware houten deur met bolornamenten in het verticale kijkvenster. Hardstenen voordeurdorpel. Verder in de voorgevel een aanzienlijk, ongeleed rechthoekig houten venster waarnaast het tweevoudig verticaal ingedeeld rechthoekig houten kozijn van de terrasdeuren. Het entreeportiek wordt van het terrasgescheiden door een windscherm, bestaande uit een horizontaal ingedeeld stalen frame met glas. De terrasdeuren zijn geplaatst in een ten opzichte van de oostelijke zijgevel uitgebouwd erkerachtig volume.

In de tweede bouwlaag, overkragend ten opzichte van de eerste laag, in het geveldeel boven het entreeportiek, is onder een betonluifel een reeks van vier aaneengesloten rechthoekige houten vensters geplaatst. Het vierde venster bevindt zich in de oksel van dit geveldeel en het terugliggende muurwerk achter de terrasgalerij. In dit terugliggende geveldeel een rond venster.

De terrasgalerij loopt door boven de erkeruitbouw met terrasdeuren. Ook deze galerij heeft horizontaal ingedeelde stalen windschermen, alsmede een stalen framewerk boven de hele balkongalerij.

De op het westen gelegen linker ZIJGEVEL heeft aan de zuidzijde afgeronde gevelhoeken en risalerende gevelvelden. In de plint een souterrainrooster. Onregelmatige indeling met twee smalle, hoge rechthoekige houten trappenhuisvensters met glas-in-lood. In de eerste laag drie ronde venstertjes, waarvan er twee zijn voorzien van glas-in-lood. Het derde venstertje aan de noordzijde is geblindeerd en voorzien van een keukenventilator. Tussen het tweede en derde ronde venster een rechthoekig, dubbel verticaal ingedeeld keukenvenster. Daarboven, in de tweede laag, een smal, dubbel verticaal ingedeeld houten venster met glas-in-lood.

De op het oosten gelegen rechter ZIJGEVEL heeft in de eerste bouwlaag in noordelijke richting trapsgewijs terugspringende uitbouwen. De erkeruitbouw is in de eerste laag geheel blind, in de tweede laag een verticaal ingedeeld houten kozijn met terrasdeuren. In de oksel met de uitgebouwde zijuitgang heeft deze erker een smal rechthoekig houten venster met glas-in-lood. De zijuitgang heeft in de lange gevelzijde een rechthoekig, dubbel verticaal ingedeeld venster. Hieronder, in de plint, een reeks souterrainvensters met traliewerk. In de korte gevelzijde, onder een betonluifel, een vernieuwde rechthoekige houten buitendeur, waarvoor een tweetal bakstenen traptreden met vernieuwde balustrade. In de tweede laag, boven de uitgebouwde zijuitgang, twee rechthoekige houten vensters.

De ACHTERGEVEL aan de noordzijde is in de eerste laag geheel en in de tweede laag gedeeltelijk uitgebouwd. In het souterrain een via een buitentrap bereikbare rechthoekige houten souterraindeur met halve zijlichten. Langs deze trap een stalen balustrade. In de eerste laag een rechthoekige houten deur met zijlicht en een rechthoekig, dubbel verticaal ingedeeld stalen venster. Daarboven, in de tweede bouwlaag, een gedeeltelijke balkongalerij met stalen balustrade. In het terugliggende geveldeel een rechthoekig, dubbel verticaal ingedeeld houten venster alsmede een rechthoekige houten deur met zijlicht. Het vooruitspringende geveldeel bereikt de dakhoogte van het hoofdvolume niet en heeft een eigen plat met overstek. In de oksel met het terugliggende geveldeel een rechthoekige houten bergingsdeur.

De oorspronkelijke indeling van het INTERIEUR is grotendeels bewaard gebleven, met uitzondering van de doorbraak van een muur tussen twee slaapkamers en een kleine doorbraak van de achterkamer naar de keuken.

Waardering

De architectuurhistorische waarden van de villa Lindestraat 136 worden bepaald door de functionalistische bouwstijl. Het pand is van belang voor het oeuvre van de Brunssumse architect L. Willems, beschikt over hoogwaardige esthetische kwaliteiten en kenmerkt zich door het bijzondere materiaalgebruik.

De villa is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van Brunssum in de eerste helft van de twintigste eeuw en is van belang voor het aanzien van de wijk. Het pand beschikt over een redelijk tot hoge architectonische gaafheid en is van belang voor de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien beschikt de villa in regionaal kader over een aanzienlijke architectuurhistorische zeldzaamheid die in combinatie met de hierboven aangehaalde overwegingen alsook de gaafheid bijdraagt aan het algemeen belang.

Functionalisme
Invloeden functionalisme