Simpelveld B 3490
Bij Schiffelderstraat 46, 6369 TL te Simpelveld

Inleiding

KOELTOREN van voormalige brikettenfabriek. De grondstof voor de briketten werd verkregen van de Domaniale Mijn te Kerkrade. De Domaniale Mijn was de eerste steenkolenmijn in Limburg derhalve ook in Nederland.

De toren behoort tot de allerlaatste bedrijfsgebouwen die herinneren aan de voor Nederland unieke mijngeschiedenis. De koeltoren dateert uit 1922 en werd ontworpen door architect N. Sterk.

De aangebouwde fabrieksloodsen van omstreeks 1980 zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Halfvrijstaande koeltoren op een vierkante plattegrond. De toren is samengesteld uit een aantal vierkante, steeds kleiner wordende elementen. Het toegepaste bouwmateriaal is beton. Hoeksteunberen. Aan twee zijden van de toren zijn aanbouwen gerealiseerd.

In de basis van de toren is een deuropening gekapt.

Het gehele binnenwerk van de toren werd in 1946 gesloopt. In de zijwanden werden diverse openingen gekapt en van aluminium kozijnen voorzien. De toren is omstreeks 1980 voorzien van een plat dak. Restanten van enkele betonnen balken in het INTERIEUR van de toren. De vloer werd met beton volgestort. In de toren kwamen enkele tussenvloeren ten behoeve van de nieuwe functie van opslagruimte.

Waardering

De koeltoren bezit cultuurhistorische waarde als herinnering aan de voor Nederland unieke mijngeschiedenis. Door de behouden gebleven ongearticuleerde, enigszins plompe verschijningsvorm is het object als koeltoren duidelijk herkenbaar gebleven; de koeltoren heeft een vierkante plattegrond en dat is in typologisch opzicht zeldzaam; de koeltoren is bovendien zeer zeldzaam als object uit de geschiedenis van de mijnbouw en beschikt over hoge relictwaarden; ten slotte heeft de koeltoren symbolisch-historische betekenis en vertegenwoordigt als zodanig nationaal belang.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Koeltoren

Functionalisme