Valkenswaard B 3854
Markt 4, 5554 CC te Valkenswaard

Inleiding.

WOONHUIS uit 1884 in sobere Neo-Classicistische vormen, gelegen aan de zogeheten 'Kleine Markt', tegenover de voormalige Nederlandse Hervormde kerk.

Beschrijving.

Kubusvormig, tweelaags pand onder geknikt schilddak gedekt met lei in Rensdekking. De gevels zijn opgetrokken in handvorm bakstenen. Aan de voorzijde een hardstenen, aan de oostelijke zijgevel een gecementeerde plint. De symmetrische voorgevel, met cordonlijst, heeft vijf assen met centraal een paneeldeur met bovenlicht met roedeverdeling.

De deur wordt aan beide zijden geflankeerd door twee achtruits schuifvensters met hardstenen dorpel en opgeklampte luiken, allen geplaatst onder licht getoogde strek. Op de etage vijf identieke vensters, zij het onder rechte strek. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een gepleisterd fries. In de gevel sierankers.

In de oostelijke zijgevel op de begane grond een achtruits schuifvenster onder rechte strek en steekankers.

Centraal op het dak aan de voorzijde een houten dakkapel, onder zadeldak gedekt met lei in Maasdekking met geschubde wangen en een pediment met lelie-motief. In de dakkapel twee openslaande tweeruits vensters.

Voor het pand een hardstenen stoep met palen en smeedijzeren hek.

Waardering.

Het pand met stoep is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en economische ontwikkeling, namelijk de uitgroei en industrialisatie in de Brabantse Kempen en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het dorpshuis. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van eenvoudige en harmonische gevelopbouw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang. Het is gaaf bewaard gebleven.

Kubusvormig gebouw. Geen stijl genoemd.