518675 - De Meijerij tramwegmy.
Reusel E 19
Turnhoutseweg 52, 5541 NZ te Reusel

Inleiding

In 1897 werd bij station Reusel-grens een WONING voor de stationschef gebouwd, gedeeltelijk ook bestemd voor gebruik door het overige trampersoneel. Uitgezonderd een dichtgemetseld venster is het pand nagenoeg ongewijzigd.

Omschrijving

De gevels van het tweelaags pand op T-vormige plattegrond zijn opgetrokken uit baksteen met een hardstenen, aan de noordzijde gecementeerde plint, een dorpellijst en een gecementeerde cordonlijst. Op de hoeken hardstenen hoekstenen met diamantkop. De getoogde vensters en deuren op de begane grond hebben een getoogde strek met hardstenen geboorte- en sluitstenen. De vensters op de etage zijn, tenzij anders vermeld, geplaatst onder identieke segmentbogen. Allen hebben hardstenen dorpels. Het pand wordt gedekt door een afgeplat zadeldak en heeft twee risaliserende topgevels onder zadeldak. De daken zijn gedekt met kruispannen. In de op het westen gelegen asymmetrische, drieassige voorgevel twee deels beglaasde paneeldeuren met ongedeeld bovenlicht, een tweeruits schuifvenster en een klein openslaand venster. Op de etage een tweeruits schuifvenster geflankeerd door twee T-vensters. In de zuidgevel twee, in de noord-gevel één uit drie gekoppelde schuifvensters bestaand getoogd venster. In beide topgevels een tweeruits openslaand venster met getoogd bovenlicht met aan weerszijden een gekoppeld openslaand venster. In de noordelijke topgevel op de begane grond een dichtgemetselde deuropening en een twee-ruits schuifvenster. De topgevel wordt afgescheiden door een dorpellijst. In de oostelijke gevel twee tweeruits schuifvensters en twee lichten. Aan het dak windborden en bakgoten op klossen.

Waardering

Het pand is gerelateerd aan de sociaal-economische en bestuurlijke ontwikkeling van het dorp. Het pand is bovendien van belang wegens de ornamentiek.

Geen specifieke trendomschrijving aanwezig.

Verhoeven, A. ; Noord-Brabant