Hooge en Lage Mierde H 2488
Kloosterstraat 41 a, 5094 EA te Lage Mierde
Kloosterstraat 41, 5094 EA te Lage Mierde

Inleiding

De VILLA "DE MISPELBOCHT" is gebouwd in 1932 en vertoont stijlelementen van de Amsterdamse School en de Nieuwe Zakelijkheid. De villa is gelegen in Lage Mierde. Het verhoogd aangelegde pand wordt omringd door een tuin. De rechter gevel van het pand is rond 1960 uitgebreid met een eenlaagse aanbouw met entree ten behoeve van een huisartsenpraktijk; in 1978 werd hier nog een lage, platgedekte aanbouw aan toegevoegd.

Omschrijving

De drielaagse villa met zolderverdieping heeft een L-vormige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. De plint is uitgevoerd in donkerbruine baksteen, daarboven in rode baksteen. Op de samengestelde kap liggen zwarte Romaanse pannen. De gevels hebben een asymmetrische opbouw.

De voorgevel wordt gedomineerd door een geknikte topgevel die links eindigt op de betonnen luifel boven de begane grond. Rechts eindigt deze een etage hoger. Links is een iets terugspringend gedeelte met hoekramen, van elkaar gescheiden door de genoemde luifel. Rechts bevindt zich een verlengd halfronde erker met balkon. De vensters hebben stalen kozijnen met deels een kleine roedenverdeling, zoals bij de erker, een aantal stalen kozijnen is in een later stadium door aluminium exemplaren vervangen; de bijkeuken (achterzijde) heeft houten kozijnen. De begane grond is aan de voorzijde vrijwel geheel van glas. Boven het dubbele brede raam in het topgeveldeel is de naam: "De Mispelbocht" in bronzen sierletters aangegeven. Hier boven bevindt zich een kleiner breed raam en in de topgevel een staande, langgerekte variant op het Palladiaanse venster. Links, in de hoek tussen het topgeveldak en het schilddak dat hier haaks op staat is een hoge smalle schoorsteen gemetseld. De dakpartij boven het hoekraam op de eerste etage wordt geaccentueerd door een luifel en twee terugspringende delen die zijn afgedekt met windveerpannen. Het hoekraam op de eerste etage springt in ten opzichte van dat op de begane grond.

Rechts is de erker met baksteen borstwering. Het balkon heeft een baksteen borstwering met opengewerkte paraboolbogen. Boven de oorspronkelijke balkondeur (inmiddels gewijzigd tot venster) is een luifel. De rechter zijgevel heeft boven deze luifel een blind deel. Daar achter loopt de daklijn lager door en bezit net als het voorste deel een luifel met terugspringend baksteen deel waarop windveerpannen. De linker zijgevel, waarin zich de ingang bevindt, is te bereiken via een breed bakstenen bordes met trappen. Rechts ziet men eerst de genoemde hoekramen, dan volgt de deur. Dit is een geverniste rondboogpaneeldeur en een luifel, opgehangen aan ijzeren staven. In deze gevel bevinden zich asymmetrisch geplaatste ramen in zowel liggend als staand formaat. Hierachter is er een deel met een lagere daklijn met hoekraam en luifel. Tenslotte volgt de eenlaagse aangebouwde keuken onder plat dak, voorzien van een sterk overkragende gootlijst. Deze aanbouw bezit een hoge smalle schoorsteen, die door middel van een trekstang verbonden is met de villa.

In het tochtportaal bevindt zich de oorspronkelijke gevlamde betegeling met geometrische indeling.

De voortuin is afgezet met een baksteen muurtje met stalen rondbuizen.

Waardering

De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en de gaafheid van het exterieur. Het belang van het object is gelegen in de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het is van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp.