Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518712
Complexnummer
518709 - Kerkcomplex Sint Antonius
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82828/56
Kadastrale aanduiding
Strijp C 4046
Strijp C 4047
Strijp C 4045
St Antoniusstraat 9, 5616 RT te Eindhoven

Omschrijving

Inleiding

PASTORIE, behorend bij de voormalige Sint Antoniuskerk, gebouwd tussen 1917 en 1919 door J.H.H. van Groenendael. Het pand bevat Neo-Classicistische elementen.

Omschrijving

PASTORIE, tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel is, evenals de achtergevel, drie traveeën breed, de zijgevels tellen elk vijf traveeën. Het pand is uitgevoerd in Kunrader steen, de blokken steen zijn in een grillig patroon gebruikt, met uitzondering van de plint, de kroonlijst en pilasters waar de steen in regelmatige blokken is toegepast.

De gevels hebben een verticale geleding door Corintische pilasters in kolossale orde op de hoeken en aan weerszijden van de middentraveeën.

De deur, een dubbele houten paneeldeur met houtsnijwerk, bevindt zich in een portiek onder een gebogen fronton.

De bovenlichten van de ramen zijn voorzien van een kleine roedenverdeling.

De dakkapellen bevinden zich steeds in het midden van het dakvlak.

Tussen de kerk en de pastorie bevindt zich een éénlaags bouwlid onder plat dak dat beide onderdelen met elkaar verbindt.

In het interieur is de indeling gedeeltelijk gehandhaafd. Na de ingang komt men in een centraal gelegen hal, aan het uiteinde daarvan bevindt zich de trappartij. De trap met houten balustrade is oorspronkelijk. Op de begane grond zijn onder andere nog de paneeldeuren in een geprofileerde omlijsting aanwezig die uit de bouwtijd stammen. De kamer rechts van de ingang bevat een eenvoudige marmeren schouw.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de pastorie. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Van Groenendael. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van Eindhoven en de ligging ten opzichte van gezicht Philipsdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518709. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1917
1919
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Groenendaal, J.H.H. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur