518713 - Complex Dommelstraat/Raiffeis. str.
Eindhoven C 984
Raiffeisenstraat 1, 5611 CH te Eindhoven

RAIFFEISSENSTRAAT 1 Inleiding

DIRECTEURSWONING bij de bank aan de Dommelstraat. Het betreft een blokvormig pand, tegelijk met de bank door J. Stuyt in 1910 ontworpen in een Um 1800 stijl. De uitvoering van het woonhuis is soberder dan van de bank: alle dekoratie is weggelaten.

Omschrijving

Tweelaags pand onder schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met leisteen en heeft een overstekende gootlijst.

De woning is uitgevoerd in baksteen en voorzien van een gepleisterde kroonlijst. Het portiek, in het midden van de voorgevel, is van een natuurstenen geprofileerde omlijsting voorzien. Tegen de zijgevel van het pand (tuinzijde) is een houten serre gebouwd. Het trappenhuis is van buitenaf zichtbaar als een risaliet tegen de zijgevel, die boven de dakrand uitsteekt. Deze risaliet wordt bekroond door een schilddakje met piron. In het pand zijn zesruitsramen aangebracht met uitzondering van het raam, links van de voordeur (hier is een breder samengesteld raam geplaatst) en het raam boven de serre (ook hier een breder raam met terrasdeuren). Boven de ramen zijn strekken gemetseld waarbij natuurstenen blokken als aanzet- en sluitsteen fungeren. Verspreid in het dakvlak van de voorgevel zijn dakkapellen aangebracht, deze zijn voorzien van een fronton.

In het interieur is een groot aantal elementen van de oorspronkelijke aankleding van de woning bewaard gebleven. Voorbeelden daarvan zijn onder andere de lambriseringen door het hele pand heen, in de hal uitgevoerd in marmer, waar zij verder voorkomen steeds in hout. Ook een aantal stucplafonds en de granieten vloer in de hal dateren uit de bouwtijd van het pand.

Waardering

De directeurswoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namenlijk de ontwikkeling van het landbouwkrediet in de periode na 1900. Het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de directiewoning. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect Stuyt. Tevens is het waardevol vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van nationaal belang is. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur.

RAIFFEISSENSTRAAT 1a Inleiding

Garage met chauffeurswoning bij de direkteurswoning aan de Raiffeissenstraat gebouwd in 1927. Het is een eenvoudig pand, architect L.P.J. Kooken heeft de bouwstijl en het materiaalgebruik aangepast bij dat van de bank en direkteurswoning (J.Stuyt 1910).

Omschrijving

Tweelaags vrijstaand pand met topgevel onder een zadeldak. De nok van het dak staat haaks op de straat, het dak is gedekt met leisteen en heeft aan de voorzijde een overstek. Opzij is een gootlijst op klossen aangebracht.

Het pand is uitgevoerd in strenperssteen en heeft op de begane grond twee grote segmentboog-vormige poorten waarvan er één door een raam is vervangen. De ramen op de verdieping zijn samengesteld en hebben bovenlichten gevuld met glas-in-lood. In de zijgevel zijn twee ingangen aangebracht, ertussen in is een raam zichtbaar.

Waardering

De garage met chauffeurswoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling van het landbouwkrediet in de periode na 1900. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect Kooken. Het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van nationaal belang is. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Chauffeurswoning
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning