Philipsgebouw Hoofdkantoor (EN/EM)
518716 - Philips complex Emmasingel

Eindhoven
Eindhoven

Inleiding

Voormalige TEXTIELFABRIEK, gebouwd in 1891. Na brand werd het gebouw in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. Thans doet het gebouw dienst als bedrijfsmuseum van Philips.

Omschrijving

Het pand heeft een samengestelde bakstenen bouwmassa op een in grote lijnen rechthoekige plattegrond.

Aan de straatzijde bevinden zich twee éénlaags blokvormige bouwmassa's, het meest links gelegen gedeelte is voorzien van een dubbel zadeldak, gedekt met kruispannen. Het rechtergedeelte heeft een schilddak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Tussen deze twee delen is een ingang aanwezig. Ervoor is een ronde fabrieksschoorsteen geplaatst. Achter boven beschreven gedeelte ligt een hal onder plat dak, in het midden voorzien van lichtkappen. Vensters en deuren zijn vernieuwd.

Waardering

Het voormalige fabrieksgebouw, thans als museum deel uitmakend van de Philipsgebouwen aan de Emmasingel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid, in het bijzonder de stichting van de op nationaal niveau van belang zijnde Philipsfabrieken, het is van belang als goed en herkenbaar voorbeeld van een kleinschalig fabrieksgebouw. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de uiterst sobere vormgeving. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel. Het is als voorbeeld van een kleinschalig fabrieksgebouw langzamerhand zeldzaam geworden.

JaEmmasingel315611 AZCentrumEindhoven

Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieTextielfabriek