Stratum E 4557
Stratum E 4860
Petrus Dondersstraat 17, 5613 LP te Eindhoven
Petrus Dondersstraat 19, 5613 LP te Eindhoven
Petrus Dondersstraat 21, 5613 LP te Eindhoven
Petrus Dondersstraat 23, 5613 LP te Eindhoven

Inleiding

De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'.

Omschrijving

Langgerekte rij woningen, tweelaags panden. Op de begane grond is een erker aangebracht waarvan de afdekking als een luifel doorloopt tot boven de deur. Op de verdieping zijn dicht op elkaar geplaatste vierruitsramen zichtbaar. Aan de achterzijde van deze woningen zijn op de verdieping kleine balkons aangebracht. In het dakvlak bevindt zich een langwerpige dakkapel.

Deze rij wordt doorbroken door een smal gangetje tussen de nummers 9 en 11. De afsluitende panden, nummer 1 en 23 zijn gebouwd op een L-vormige plattegrond. Bij nummer 1 (op de hoek met de Geldropseweg) is de ingang in de kopse gevel geplaatst. Boven de deur steekt een betonnen luifel uit, in de topgevel is een rond raam zichtbaar. Nummer 23 is een drielaags pand met topgevel, dwars geplaatst ten opzichte van de aangrenzende rij aan de Petrus Dondersstraat. In de kopse gevel zijn samengestelde ramen aangebracht. De zijgevel is voorzien van een breed balkon.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzonder uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name als voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling; ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van de architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Functionalisme

Dudok, W.M. ; Noord-Brabant