Stratum E 5410
Stratum E 5005
Burghstraat 16, 5614 BD te Eindhoven
Burghstraat 18, 5614 BD te Eindhoven
Burghstraat 20, 5614 BD te Eindhoven
St Jorislaan 15, 5614 AA te Eindhoven

Inleiding

De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'.

Omschrijving

Rij tweelaags panden. Op de begane grond is een erker aangebracht waarvan de betonnen afdekking als een luifel doorloopt tot boven de deur. Op de verdieping zijn vier dicht op elkaar geplaatste rechthoekige ramen zichtbaar.

De rij wordt afgesloten door twee afwijkende panden, Burghstraat 18 en 20 waarvan nr 18 een drielaags pand is. Aan de achterzijde loopt het dak tot lager toe door en telt de gevel twee bouwlagen. Het pand is terugliggend in de rooilijn geplaatst. Op de begane grond is een samengesteld raam aanwezig. Boven de deur is een breed balkon met deur en raam aangebracht. Daarnaast bevinden zich op de verdieping een rond raam en een uit vier rechthoekige lichten samengesteld raam. De tweede verdieping bevat een samengesteld raam.

Burghstraat 20 is een tweelaags pand, aan de achterzijde telt de gevel drie bouwlagen. De vrijstaande zijgevel is blind.

Boven de deur is een luifel aangebracht, ernaast is een samengesteld raam. Op de verdieping bevinden zich, boven de deur een rond raam, daarnaast een samengesteld raam.

Aan het andere uiteinde wordt de rij afgesloten door St. Jorislaan 15. Een tweelaags dwarspand, terugliggend ten opzichte van de rij aan de Burghstraat. Op de begane grond is boven de deur een luifel aangebracht.

Daarnaast bevindt zich een samengesteld raam. Op de verdieping is eveneens een samengesteld raam, boven de deur is een rond licht aanwezig. De zijgevel is van een klein balkon voorzien.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name de ontwikkeling van nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling; ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van de architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Functionalisme

Dudok, W.M. ; Noord-Brabant