Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518752
Complexnummer
518721 - Witte Dorp
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82841/71
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Stratum E 4311
Stratum E 3360
Stratum E 4310
Stratum E 4110
Stratum E 4109
Stratum E 3359
Stratum E 3363
Stratum E 4108
Stratum E 4107
Burghplein 10, 5614 BA te Eindhoven
Burghplein 11, 5614 BA te Eindhoven
Burghplein 12, 5614 BA te Eindhoven
Burghplein 13, 5614 BA te Eindhoven
Burghplein 14, 5614 BA te Eindhoven
Burghplein 15, 5614 BA te Eindhoven
Burghplein 16, 5614 BA te Eindhoven
St Leonardusstraat 2, 5614 EH te Eindhoven
St Adrianusstraat 1, 5614 EL te Eindhoven

Omschrijving

Inleiding

De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'.

Omschrijving

Rij tweelaags panden. Op de begane grond is een erker aangebracht waarvan de afdekking als een luifel doorloopt tot boven de deur. Op de verdieping zijn dicht op elkaar geplaatste vierruitsramen zichtbaar.

Het hoekpand, St. Leonardusstraat 2 is drie lagen hoog, onder een dak haaks op de straat. Het uiteinde van de voorgevel telt twee bouwlagen, het dakvlak loopt hier gedeeltelijk lager door. Boven de deur is een luifel aangebracht, de ramen zijn samengesteld. Op de verdieping is een deur met een klein balkon aanwezig. Opzij van het pand staat een anderhalve laag hoge schuur onder zadeldak.

De andere hoek van het blok is St. Adrianusstraat 1, een tweelaags pand met topgevel, onder een zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat (in het verlengde van de aangrenzende rij).

De voorgevel is voorzien van samengestelde ramen, in de zijgevel zijn vierkante ramen en één rond raam aangebracht. Boven de deur steekt een luifel uit. Haaks op de hoofdmassa is een éénlaags aanbouw onder zadeldak geplaatst.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name als voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling; ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van de architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518721. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1937
1937
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Dudok, W.M. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur