Stratum E 2047
Stratum E 2833
Petrus Dondersstraat 32, 5614 AG te Eindhoven
Petrus Dondersstraat 34, 5614 AG te Eindhoven
Petrus Dondersstraat 36, 5614 AG te Eindhoven
2e Wilakkersstraat 2, 5614 BL te Eindhoven

Inleiding

De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'.

Omschrijving

Langgerekte rij woningen. Op de begane grond is een erker aangebracht waarvan de afdekking als een luifel doorloopt tot boven de deur. Op de verdieping zijn dicht op elkaar geplaatste vierruitsramen zichtbaar.

De rij wordt doorbroken door smalle gangetjes naar de achtertuinen. Het eerste pand, grenzend aan een gangetje wijkt af van de overige bebouwing: Petrus Dondersstraat 18 en 28 zijn drielaags panden waarbij op de begane grond en eerste verdieping een samengesteld raam is aangebracht, op de eerste verdieping is daar nog een rond raam aan toegevoegd. Op de tweede verdieping zijn dicht op elkaar geplaatste vierruitsramen zichtbaar. Deze rij wordt afgesloten door tweede Wilakkerstraat 2, een dwarsgeplaatste woning. Dit pand is twee lagen hoog en voorzien van een topgevel. In deze topgevel is een rond raam aangebracht. De zijgevel komt overeen met de aangrenzende rij aan de Petrus Dondersstraat.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name als voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling; ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van de architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Functionalisme

Dudok, W.M. ; Noord-Brabant