Stratum E 4550
Stratum E 5928
St Odastraat 20, 5614 AM te Eindhoven
St Odastraat 22, 5614 AM te Eindhoven
St Odastraat 24, 5614 AM te Eindhoven
St Odastraat 26, 5614 AM te Eindhoven

Inleiding

De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met de aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'.

Omschrijving

Rij drielaags panden. De woningen zijn telkens twee aan twee, gespiegeld ten opzichte van elkaar waarbij twee voordeuren onder een betonnen luifel zijn geplaatst. Tussen de voordeuren steekt, onder de luifel, een scheidingsmuur uit. Op de begane grond en eerste verdieping zijn samengestelde ramen aangebracht. De tweede verdieping is voorzien van dicht op elkaar geplaatste vierruitsramen.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name als voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling; ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van de architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Functionalisme

Dudok, W.M. ; Noord-Brabant