Stratum E 4444
Stratum E 5952
Burghstraat 27, 5614 BC te Eindhoven
Burghstraat 29, 5614 BC te Eindhoven
Burghstraat 31, 5614 BC te Eindhoven
Burghstraat 33, 5614 BC te Eindhoven

Inleiding

De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'.

Omschrijving

Het eerste pand van de rij, nr. 23 is drie lagen hoog en risaleert ten opzichte van de aansluitende rij tweelaags panden. De zijgevel grenst aan een smal pad. In de voorgevel zijn op de begane grond en verdieping samengestelde ramen aangebracht. Bij de tweelaagse panden is op de begane grond een erker aangebracht waarvan de betonnen afdekking als een luifel doorloopt tot boven de deur. Op de verdieping is een band vierruitrsramen zichtbaar.

Waardering

De woningen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name als voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling; ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en door hun plaats in het werk van de architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Functionalisme

Dudok, W.M. ; Noord-Brabant