518776 - Constant Rebeque
Woensel V 128
Oirschotsedijk 14 B, 5651 GC te Eindhoven

Inleiding

De Constant Rebeque KAZERNE, ontworpen door de Genie, onder leiding van J.Zwart in 1938. Het complex ligt in het noord-westen van Eindhoven en beslaat een rechthoekig terrein tussen de Oirschotsedijk en de spoorlijn naar Den Bosch.

De vroegste bebouwing is aan de Oirschotsedijk geconcentreerd. Daar kwam een zogenaamde "Boost-kazerne" tot stand. De behoefte aan nieuwe kazerne gebouwen nam toe toen in 1938 de Dienstplichtwet gewijzigd werd. Om aan deze behoefte te voldoen werd een standaardtype ontworpen door kapitein der Genie A.G. Boost. Kenmerkend voor dit type zijn het poortgebouw en de paviljoens, gegroepeerd rond een exercitieterrein en uitgevoerd in een zakelijke stijl. Latere uitbreidingen zijn in het noorden en uiterste westen van het terrein gerealiseerd in de jaren '40. Deze uitbreidingen worden niet beschermd.

Omschrijving

POORTGEBOUW, bestaande uit een langgerekte vleugel op L-vormige plattegrond met een hoger opgetrokken middenrisaliet. Het pand is uitgevoerd in baksteen onder een samengesteld schilddak, de risaliet is van een tentdak voorzien. Daken zijn voorzien van een overstek en gedekt met verbeterde Hollandse pannen.

De risaliet heeft op de begane grond een brede rondboog-doorgang met ijzeren hekwerk. Erboven zijn hoge smalle ramen aangebracht. Aan weerszijden daarvan zijn een wijzerplaat en windwijzer op de gevel zichtbaar.

Aan de achterzijde is de gevel, aan weerszijden van de risaliet terugliggend geplaatst, aan één kant is dit gedeelte later dichtgezet. In de vleugels bevinden zich op de begane grond en verdieping samengestelde ramen met metalen kozijnen.

In het haakse gedeelte bevindt zich de sportzaal. Een groot deel van de verdieping, boven de poort, wordt door de kantine in beslag genomen. De oorspronkelijke luchtplaats, in het gedeelte rechts van de poort, is thans overdekt en als magazijn in gebruik.

Rechts achter de langgerekte vleugel is een éénlaagse aanbouw onder zadeldak aanwezig waar zich de ziekenboeg bevindt.

Waardering

Het poortgebouw is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting van kazernementen in of nabij de grote steden en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kazernes. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de zorgvuldig gedetailleerde stijlvormen die door de bureaus der genie kort voor de Tweede Wereldoorlog werd toegepast en wegens materiaalgebruik. Het gebouw is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. het object is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur.

Nee Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Officiersmess Paviljoen, oorspronkelijk keuken.
Nee Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Kazerne