518779 - Begraafplaats Catharinakerk
Zwembadweg 22, 5611 KS te Eindhoven

Inleiding

POORTGEBOUW met WOONHUIS, SCHUUR en KERKHOFMUUR van de begraafplaats van de Catharinakerk, uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in Traditionalistische stijl.

Omschrijving

Bakstenen gebouw, aan de ingang van de begraafplaats gebouwd. Het geheel bestaat uit een poort met klokgevel waarachter zich een zadeldak met houten plafond uitstrekt. De topgevel aan de achterzijde is voorzien van windveren en betimmering. De gevel wordt aan weerszijden gedekoreerd door voluten, uitgevoerd in natuursteen. In een nis op de topgevel is een beeld van St. Catharina geplaatst. De toegang heeft een smeedijzeren rondbooghek.

De poort wordt geflankeerd door een WOONHUIS aan de linkerzijde en een SCHUUR aan de rechterkant. Het huis is tweelaags met een topgevel, op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak en staat haaks op de straat. De ramen op de begane grond zijn voorzien van een roedenverdeling, op de verdieping bevinden zich rondboogramen. In de topgevel zijn enkele ronde raampjes aangebracht. De voorgevel is voorzien van een gepleisterde plint, de achtergevel is in zijn geheel gepleisterd en heeft zesruitsramen.

De schuur is éénlaags met topgevel, op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak en staat haaks op de straat. De gevel aan de straatkant heeft een gepleisterde plint. Er zijn twee smalle rondboogramen en een rond raam in de top aanwezig. Aan de zijde van de begraafplaats is de topgevel voorzien van vlechtingen. Deze gevel heeft een houten poort onder een segmentboog.

De bakstenen KERKHOFMUUR is gebouwd in 1916 naar ontwerp van L.P.J. Kooken als vervanging van de gracht. De kerkhofmuur is aan drie zijden voorzien van pilonen op de ezelsrug. Aan de binnenzijde zijn de gemetselde pilasters voorzien van kruisjes, behalve aan de noord-oostzijde, waar voorheen een gemeentelijk begraafplaatsje was voorzien. Hier ontbreken de kruisjes. De noordelijke muur heeft wel pilasters, echter geen pilonen. Dit muurdeel is in 1938 gebouwd.

Waardering

Het poortgebouw met woonhuis, schuur en kerkhofmuur is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het dienstgebouw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een begraafplaats die cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van belang is. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven.

Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Poortgebouw Katholieke begraafplaats