Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518781
Complexnummer
518779 - Begraafplaats Catharinakerk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82843/53
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Gestel C 1014
Bij Zwembadweg 22, 5611 KS te Eindhoven

Omschrijving

Inleiding

GRAFKAPEL van de familie Smits van Oyen, uitgevoerd in een Neo-Gotische stijl.

Omschrijving

Kapel op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak, uitgevoerd in rode strengperssteen, het dak gedekt met leien. In het metselwerk zijn natuurstenen speklagen aangebracht met geometrische patronen uitgehakt. De topgevel is voorzien van een spitsboogfries, dat uitloopt in hoeklisenen en wordt bekroond door een natuurstenen deklijst met kruis.

Aan de voorzijde is een houten paneeldeur, rijk bewerkt, in een hardstenen omlijsting geplaatst. Erboven is een latei met reliëf en het opschrift SMITS VAN OYEN geplaatst. In het boogveld van de spitsboog boven de deur is onder andere het familiewapen gebeeldhouwd. In de zijgevels zijn kleine spitsboograampjes aangebracht, gevuld met glas-in-lood. In het interieur bestaat het plafond uit troggewelfjes. Tegen de achterwand van de kapel is een gekruisigde Christus geplaatst. Tegen de zijwanden zijn marmeren gedenkplaten aangebracht.

Voor de kapel is een kleine trap aangebracht, links ervan is een rechthoekig stuk grond omgeven door een lage muur en smeedijzeren hekwerk.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van een Neo-Gotische grafkapel. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518779. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkapel(H) Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden