518785 - Zomerhuis met koetshuis
Stratum D 6728
Aalsterweg 237, 5644 RB te Eindhoven
Aalsterweg 239, 5644 RB te Eindhoven

Inleiding

ZOMERHUIS met DIENSTVERTREKKEN, gebouwd door architect G. Geenen in 1907, ter vervanging van een laat-negentiende eeuws buitenhuis. Het geheel dat in opdracht van de notaris Fens tot stand kwam heeft kenmerken van de Chaletstijl en enkele elementen van Art Nouveau.

Omschrijving

Tweelaags vrijstaand ZOMERHUIS met topgevels. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond onder een samengesteld (schilden zadeldak), gedekt met kruispannen. Het dak heeft een overstek op consoles en is voorzien van windveren en makelaars. Aan de achterzijde loopt het dak tot de begane grond toe door. De voorgevel is aan de rechterkant voorzien van een risaliet met topgevel. Links daarvan bevindt zich de ingang, erboven is een torenachtige opbouw onder tentdak geplaatst.

Het pand is uitgevoerd in baksteen en heeft een gepleisterde plint. Een deel van de zijgevel en de topgevels zijn betimmerd. Het geheel is voorzien van speklagen in strengperssteen, gedeeltelijk als doorlopende banden, gedeeltelijk in een onderbroken patroon aangebracht. In de kroonlijst is metselwerk in mozaïek zichtbaar.

In de risaliet is een breed rondboograam aangebracht. De ramen zijn voorzien van bovenlichten met roedenverdeling en kathedraalglas. Erboven zijn in het metselwerk segmentbogen aangebracht. Zowel in de voor- als in de zijgevel zijn paneeldeuren aanwezig.

Naast de voordeur bevindt zich een gevelsteen met bouwdatum, in de topgevel is de naam van het pand KORTONJO aangebracht.

Tegen de rechterzijgevel is een houten veranda aangebracht, tegen de muren bevindt zich een tegeltableau in Art Nouveaustijl met afbeeldingen van vogels. Boven de veranda bevindt zich een balkon.

Het huis is gedeeltelijk onderkelderd. Indeling en interieur zijn gaaf bewaard gebleven. De kelder wordt overwelfd door troggewelven en heeft een tegelvloer, er zijn diverse voorraadschappen ingebouwd. In de keuken zijn de oorspronkelijke schouw en inbouwkasten nog aanwezig. Andere elementen uit de bouwtijd zijn onder andere de paneeldeuren in een geprofileerde omlijsting die door het gehele huis heen voorkomen. Opmerkelijk daarbij is het steeds terugkerend motief van een klaver drie als bekroning van de deurposten, dit familiesymbool is ook in de hoeken van het parket van de woonkamer ingelegd.

Andere voorbeelden van oorspronkelijke inrichting zijn de stucplafonds in de hoge vertrekken op de begane grond en in de gang en de bovenlichten van de deuren die steeds met glas-in-lood zijn gevuld. In de woonkamer bevindt zich een zwart marmeren schouw waarin zweepslagmotieven zijn aangebracht.

Waardering

Het zomerhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsen aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden als regionale variant op de Art Nouveau en vanwege de detaillering, het is van bijzonder belang in het oeuvre van de regionaal belangrijke architect Geenen. Het complex heeft ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing met de landschappelijke tuin. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur. Het complex is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Elementen Jugendstil en Chaletstijl

Geenen, G. ; Noord-Brabant