518785 - Zomerhuis met koetshuis
Stratum D 6729
Bij Aalsterweg 237, 5644 RB te Eindhoven
Aalsterweg 239, 5644 RB te Eindhoven

Inleiding

Achter het pand Aalsterweg 237-239, met een muur eraan verbonden, bevindt zich een KOETSHUIS met STAL en tuinhek gebouwd in 1907 naar ontwerp van architect G. Geenen. Het geheel dat in opdracht van de notaris Fens tot stand kwam heeft kenmerken van de Chaletstijl en enkele elementen van Art Nouveau.

Omschrijving

Koetshuis met stal onder een zadeldak met windveer en een overstek op klossen. In de top is hangend houtwerk en een makelaar aangebracht. De makelaar heeft in de top een gesneden klaver drie.

Het pand is uitgevoerd in baksteen, voorzien van een gepleisterde topgevel. De speklagen zijn in strengperssteen aangebracht, uitgevoerd als bij het zomerhuis. Een brede poort met metalen latei is in de kopse gevel aangebracht. Erboven is een rondboograam zichtbaar. Het interieur is met klinkers bestraat. De voormalige koetsierswoning was op de verdieping gesitueerd. De stal bevindt zich in een afgescheiden gedeelte. De wanden zijn betegeld met witte geglazuurde tegels. Het houten hekwerk en metalen ruif zijn bewaard gebleven.

Waardering

Het koetshuis met stal is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsen aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden als regionale variant op de Art Nouveau en vanwege de detaillering, het is van bijzonder belang in het oeuvre van de regionaal belangrijke architect Geenen. Het complex heeft ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing met de landschappelijke tuin. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur. Het complex is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Tuinmanswoning(K)