Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518792
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Gemeenschapshuis
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
5 augustus 2002
Kadaster deel/nr: 
16399/4
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Eindhoven
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Eindhoven
X-Y coördinaat: 
160882 - 384897

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

PASTORIE bij de St. Petruskerk (monument nummer 14653). Gebouwd omstreeks 1910 met Neo-Gotische elementen. De pastorie ligt naast de kerk, aan de Kloosterdreef, op de hoek met de Pastoriestraat, een deel van de oude structuur in het stadsdeel Woensel. Een moderne aanbouw tegen de rechterzijgevel wordt bij de bescherming buiten beschouwing gelaten.

Omschrijving

Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Aan weerszijden van het pand zijn in het verlengde van de hoofdmassa aanbouwen onder zadeldak geplaatst.

Deze zijn eveneens twee lagen hoog maar hebben een iets kleinere verdiepingshoogte. Aan de achterzijde sluiten haakse vleugels (ook twee lagen onder zadeldak) aan op deze aanbouwen. De hoofdmassa is vijf traveeën breed, de aangrenzende delen zijn elk twee traveeën breed.

Het pand is uitgevoerd in baksteen waarbij een hardstenen plint en waterlijst tegen de voorgevel zijn aangebracht. De daken zijn gedekt met leien. Onder de gootlijst is een gemetseld fries zichtbaar.

Voor de voordeur is een natuurstenen trapje aanwezig, aan weerszijden van de deur en op de verdieping bevinden zich getoogde ramen gevuld met glas-in-lood. Boven de ramen zijn segmentbogen aangebracht waarvan de aanzet- en sluitstenen in natuursteen zijn uitgevoerd. In de rechteraanbouw is een segmentboog-vormige poort aanwezig waarboven zich ramen als in de hoofdmassa bevinden, in het linkergedeelte zijn eenvoudige ramen geplaatst. In het interieur is de indeling in grote lijnen in de authentieke toestand gehandhaafd. Tevens zijn nog enkele elementen van de oorspronkelijke inrichting aanwezig. Voorbeelden daarvan zijn de tegelvloer in de gang en de glas-in-lood ramen. In één van de vertrekken aan de voorzijde bevindt zich een schouw. Het pand is omgeven door een ommuurde tuin.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie in dit geval vanwege centraal middendeel en twee bescheiden zijvleugels. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Woensel.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKloosterdreef315623 DBWoenselEindhoven

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WoenselG6174

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101910globaalvervaardiging