Tongelre F 405
Fazantlaan 23, 5613 CB te Eindhoven

Inleiding

Pand, in 1916 gebouwd als BOTERCONTROLESTATION voor de Vereniging Botercontrôle. Het is een vrijstaand pand, uitgevoerd in Um 1800-stijl met enkele classicistische elementen. Het bevindt zich aan de Fazantlaan, aan de zuidkant van het villapark Tongelre, nabij het centrum van Eindhoven en is nu in gebruik als kantoor.

Omschrijving

Eénlaags pand op een rechthoekige plattegrond. Aan de voorzijde is een tweelaags risaliet met topgevel aanwezig, de linkerzijgevel is in het midden eveneens voorzien van een topgevel. Aan de rechterzijgevel is een iets terugliggend deel geplaatst, hierin bevindt zich de ingang met bordes en trapje. Het pand is uitgevoerd in baksteen waarbij de gevels zijn voorzien van een kroonlijst met een bloktandlijst. Het geheel wordt bekroond door een tentdak, gedekt met leisteen. De topgevels zijn voorzien van zadeldaken, haaks op het tentdak, de gootlijst, direct onder de dakrand aanwezig, gaat ter plekke van de topgevels over in een windveer.

Aan de voorzijde, tegen de risaliet heeft het pand een erker. De ramen zijn alle samengesteld en voorzien van een kleine roedenverdeling. In de strekken boven de ramen zijn de aanzet- en sluitstenen in natuursteen uitgevoerd. Boven de ingang is een bloktandlijst aangebracht, in een halfrond veld boven deze lijst zijn in pleisterwerk twee wapenschilden zichtbaar.

Naast de voordeur is een gevelsteen aangebracht met opschrift: EERSTE STEEN GELEGD/DOOR/W.VAN BREUGEL/OUDST BESTUURSLID V.D. B.C.E./OCTOBER 1916.

In het interieur is de indeling in grote lijnen gehandhaafd. Opvallende elementen in de inrichting zijn twee tegenover elkaar geplaatste kariatiden, onder het plafond in de gang.

Waardering

Het voormalige botercontrolestation is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van gebouwen voor nieuwe functies in een nieuw gesticht villapark en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kantoorgebouw. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het gebouw is belangrijk vanwege de stijl en de detaillering. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en een deel van het interieur. Het is als voorbeeld van het type uiterst zeldzaam.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Geen stijl vermeld.