Stratum E 573
Geldropseweg 20, 5611 SH te Eindhoven

Inleiding

Voormalig WOONHUIS en ATELIER van beeldhouwer J.Custers. Gebouwd in 1899 met elementen van de Neo-Gotiek en Neo-Renaissance.

Het pand is opgenomen in de straatwand van de Geldropseweg, nabij het centrum van Eindhoven. In de jaren dertig van de twintigste eeuw is het pand uitgebreid met een poortgebouw waardoor het atelier van de straat gescheiden werd. Deze uitbreiding valt buiten de bescherming.

Het woonhuis is tegenwoordig (1999) in gebruik als kantoor.

Tweelaags pand, vijf traveeën breed, met een middenrisaliet met topgevel.

Het pand heeft een plat dak dat aan de straatzijde van een dakschild, gedekt met kruispannen, is voorzien.

Het geheel is uitgevoerd in baksteen met een tandlijst onder de goot. Over de gehele breedte van de voorgevel loopt een natuurstenen plint. Ter plekke van de middenrisaliet gaat deze plint over in een trede naar de paneeldeur. Beide uiteinden van de voorgevel zijn voorzien van afsluitende muurdammen die bovenaan een verdikking hebben, steunend op een natuurstenen console met bladmotief. Deze muurdammen worden bekroond door pinakeltjes. De topgevel boven de ingang, heeft een gepleisterde omlijsting met bekroning en wordt eveneens geflankeerd door muurdammen op hardstenen consoles.

Op de begane grond is de roedenverdeling van de ramen doorbroken. Op de verdieping bevinden zich T-ramen, met een driedelig bovenlicht. Boven de ramen en deur zijn segmentbogen aangebracht waarbij de boogvelden op de begane grond zijn gevuld met sculptuur, tussen bloemmotieven is in schilden het opschrift "AN/NO/18/99" leesbaar. Op de verdieping is in de boogvelden polychroom metselmozaïek aanwezig. De segmentbogen zijn hier twee aan twee, in een verdiept vlak, onder een overhuivende boog geplaatst waarbij natuurstenen consoles de bogen ondersteunen. Onder de ramen is een doorlopende hardstenen cordonlijst aanwezig.

De gevel wordt verder verlevendigd door het gebruik van diverse kleuren baksteen in de speklagen en in een band met metselmozaïek, onder de verdiepingsramen. De voorgevel is rijk voorzien van decoratieve elementen, merendeels uitgevoerd in natuursteen. Aan weerszijden van de ingang zijn sculpturen geplaatst van manspersonen in middeleeuwse kledij die de beeldhouwkunst en architectuur vertegenwoordigen. In een portretmedaillon in de topgevel komt de schilderkunst aan bod.

In het interieur zijn op de begane grond diverse stucplafonds uit de bouwtijd bewaard gebleven alsmede een ijzeren cassette-plafond met ingestanste motieven op de verdieping.

Schuin achter het huis bevindt zich het voormalig atelier van de beeldhouwer. Dit bestaat uit een eenvoudig rechthoekig gebouw van één grote ruimte waarin halverwege de totale hoogte een insteek is aangebracht.

Waardering

Het atelierwoonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van kerkelijke kunstwerkplaatsen in het katholieke zuiden. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het atelierwoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de verzorgde stijl en detaillering, in het bijzonder door de toepassing van beelden en reliëfs, ter aanduiding van de functie. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Atelierwoning