Gestel C 347
Guido Gezellestraat 35, 5615 HJ te Eindhoven
Guido Gezellestraat 35 E, 5615 HJ te Eindhoven
Guido Gezellestraat 35 A, 5615 HJ te Eindhoven
Guido Gezellestraat 35 C, 5615 HJ te Eindhoven
Guido Gezellestraat 35 D, 5615 HJ te Eindhoven

Inleiding

Voormalig protestants WOONHOTEL of GEZELLENHUIS, gebouwd in 1928 naar ontwerp van A. Ingwersen. Het pand vertoont in de vormgeving en detaillering een aantal kenmerken van de Amsterdamse School.

Het gezellenhuis ligt in de Guido Gezellestraat, aan de kop van een pleinvormige verbreding met plantsoen in het stadsdeel Gestel. De straat maakt deel uit van de eerste uitbreidingen in Gestel na de annexatie van deze gemeente door Eindhoven in 1920.

Vrijstaand pand op een L-vormige plattegrond onder een omlopend schilddak.

Het pand is geheel uitgevoerd in baksteen, het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De hoofdmassa van het gezellenhuis bestaat uit drie bouwlagen waarbij zowel de voor- als de zijgevel van een topgevel zijn voorzien. Aan de voorzijde ligt in het verlengde van de hoofdmassa een tweelaags deel, op rechthoekige plattegrond, onder een wolfdak. Tussen het twee- en drielaagse gedeelte is, aan de voorzijde van het pand, een blokvormige uitbouw onder een tentdak geplaatst. Hierin bevindt zich op de begane grond de ingang. Het drielaags gedeelte is verder aan de voorzijde op de begane grond uitgebreid met een éénlaags uitspringend gedeelte onder een lessenaarsdak, voorzien van een nog verder naar voren liggende hoek onder tentdak, dit deel loopt verder langs de zijgevel. Tussen de ramen in dit uitstekende deel is gele baksteen in fantasieverband aangebracht. De eerste verdieping van het drielaagse gedeelte heeft brede ramen. Onder de goot zijn op de bovenste verdieping van het gehele pand aaneengesloten raamstroken aangebracht, gedeeltelijk nog voorzien van een ladderverdeling. In de topgevel aan de voorzijde bevindt zich een groot rechthoekig raam met kleine roeden, delen van het kozijn van dit raam steken ver naar voor.

Het tweelaagse deel is aan de voor- en achterkant voorzien van een tot lager doorlopend dak. Aan de achterzijde is de gevel voor een deel opgetrokken met nieuw metselwerk.

De zijgevel van het tweelaagse gedeelte grenst aan een binnenterrein. Het geheel wordt van de straat gescheiden door een strook groen, begrensd door een bakstenen muurtje.

Metalen vlaggenstokken en gekrulde gootuiteinden wijzen op invloed van Amsterdamse School.

Waardering

Het voormalige gezellenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woongebouwen voor hervormd personeel in dienst van de Philipsfabrieken en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het gezellenhuis. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl(onder meer plastisch gebruik van baksteen en massief metselwerk) en als voorbeeld van het werk van de architect Ingwersen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang met de omgeving. Het is typologisch zeldzaam.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Personeelsflat Gezellenhuis

Ingwersen, A. ; Noord-Brabant