Hoogstraat 313, 5654 NB te Eindhoven
Hoogstraat 315, 5654 NB te Eindhoven

Inleiding

Dubbel WOONHUIS, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw aan de Hoogstraat, deel van de oude lintstructuur van Gestel.

Omschrijving

Eénlaags vrijstaand pand onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het geheel bevat twee woningen van elk vier traveeën breed, in opzet aan elkaar gespiegeld. De geleding in twee woningen wordt aan de buitenzijde aangegeven door lisenen die op de hoeken van het pand en in het midden van de voorgevel zijn geplaatst.

Het geheel is uitgevoerd in baksteen waarbij de zijgevels geheel bepleisterd zijn. De voorgevel is gepolychromeerd, hierin is het baksteenpatroon gevolgd en zijn speklagen en mozaiek in de bovenste rand van de gevel in een afwijkende kleur aangegeven. De plint is gepleisterd uitgevoerd, evenals de lijst onder de goot. Het dak is aan de voorzijde voorzien van een gootlijst. De topgevels van de zijgevels hebben een iets opstekende rand. Het dakvlak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen, kleine daklichten die hierin zijn aangebracht zijn van een latere datum.

De woningen zijn voorzien van getoogde paneeldeuren met een kleine natuurstenen opstap. De getoogde ramen hebben een gedeeld bovenlicht waarvoor falbala's zijn geplaatst. Deuren en ramen zijn in geprofileerde stuclijsten gevat. In de topgevel opzij is een T-raam aangebracht.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de middenstandswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere vormentaal en de bijzondere polychrome geveldecoratie. De panden zijn tevens van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Voorbeelden van een dergelijke polychrome baksteen imitatie zijn uiterst zeldzaam.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Geen bouwstijl vermeld.