Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518806
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82810/146
Kadastrale aanduiding
Stratum E 1426
St Jorislaan 37, 5614 AA te Eindhoven

Omschrijving

Inleiding

FAMILIEGRAF van de familie De Block (tabaksfabrikanten) op de begraafplaats van de St. Joriskerk in het stadsdeel Stratum. Het graf bestaat uit een kindergraf waaromheen een viertal gedenkstenen van diverse familieleden zijn geplaatst.

Omschrijving

Dit kindergraf neemt een centrale plaats in door de ligging maar ook vanwege de opvallende verschijningsvorm. Het meisje is slapend, liggend in kussens, afgebeeld. De sculptuur, uitgevoerd in witte natuursteen, is gemaakt door beeldhouwer L. de Vriendt in 1878. Het beeld is in een glazen kistje op een natuurstenen sokkel gezet. De glasplaten zijn gevat in ijzeren profielen waarbij de hoeken door middel van smeedijzeren krullen worden benadrukt. De sokkel heeft bewerkte panelen, aan één zijde is een gedicht gegraveerd, op een andere zijde is de tekst AAN ONS ENIGST DOCHTERTJE/LOUISE ADOLPHINE HELENE THEORINE/DE BLOCK/GEBOREN TE STRATUM 26 SEPTEMBER 1873/EN ALDAAR OVERLEDEN 1 JANUARI 1878 leesbaar. Verder is dekoratief beeldhouwwerk in de vorm van bloemmotieven op de sokkel aangebracht. Op de grafplaten rondom de sokkel zijn enkele inskripties leesbaar, onder andere de namen A.A.R. de Block 1901, A... de Block-Smulders 1930 en R.L. de Block 1953. Aan de voorzijde (vanaf de entree van het kerkhof gezien) zijn twee hardstenen stoeppalen geplaatst.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het kindergraf. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier De Vriendt. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch uiterst zeldzaam, vooral vanwege de aanwezigheid van de glazen omhulling.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1878
1878
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Familiegraf Kindergraf

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden
Geen bouwstijl vermeld

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Vriendt, L, de ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker