Eindhoven D 3848
Eindhoven D 3875
Kerkstraat 1, 5611 GH te Eindhoven

KOSTERSWONING bij Catharinakerk, gebouwd in 1871 in Neo-Gotische stijl door P.J.H. Cuypers.

Verbouwd door architect de Bever. In 1978 gerestaureerd (Hoort bij bestaand monument nummer 14635).

Omschrijving

Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond, onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De zijgevel telt drie traveeën, de voorgevel is slechts één travee breed. Het geheel is uitgevoerd in baksteen waarbij de zijgevel aan de straatzijde van een gepleisterde plint is voorzien. Het pand is van hoeklisenen voorzien welke boven de dakrand uitsteken en van een gebeeldhouwde hardstenen bekroning zijn voorzien. Onder de goot en over de gevels ter hoogte van de middenkalven van de ramen zijn baksteenlijsten zichtbaar. De deur bevindt zich in de kopse gevel, van de licht getoogde ramen zijn de bovenlichten gevuld met glas-in-lood. In de top van de voorgevel is een rond raampje aanwezig.

Topgevels aan voor- en achterzijde worden bekroond door achtkantige uitkragende schoorstenen. Het pand is door een muur (in verlengde van zijgevel, parallel aan straat) met ezelsrug met de kerk verbonden.

Waardering

Het kosterswoonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de geestelijk ontwikkeling, namelijk de stichting van katholieke kerken als onderdeel van de katholieke herleving; het is tevens van belang belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en de plaats in het oeuvre van de architect Cuypers. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur, het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid ondermeer vanwege de sobere, maar verzorgde architectuur.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Kosterswoning

restauratie