Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518813
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82809/176
Kadastrale aanduiding
Tongelre F 1964
Parklaan 54, 5613 BH te Eindhoven

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaande VILLA, "Huize De Goren", gebouwd in 1916 in Traditionalistische stijl, naar ontwerp van J.W. Hanrath, in opdracht van (textielfabrikant) J. Elias. Nu is er een kantoor in gehuisvest.

Het pand ligt aan de Parklaan in het Villapark Tongelre, nabij het centrum van Eindhoven.

Aan de achterzijde is een moderne aanbouw toegevoegd. Die buiten de bescherming valt.

Omschrijving

Tweelaags pand in een rechthoekige plattegrond onder een afgeplat schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De daklijn is geknikt; het dak heeft een groot overstek.

Het geheel is uitgevoerd in baksteen waarbij tegen de voorgevel, aan beide uiteinden, erkers zijn aangebracht die doorlopen over de begane grond en de verdieping. Tussen de erkers bevindt zich een rondboog portiek met een omlijsting waarin afwisselend baksteen en natuursteen blokken zijn toegepast. Voor de ingang, een rechthoekige deur met zijlichten en een boogvormig bovenlicht, is een trapje aangebracht.

Van de samengestelde ramen zijn de bovenlichten voorzien van glas-in-lood, onder zijn luiken aangebracht.

De rechterzijgevel heeft een uitbouw onder schilddak; in de hoek die deze uitbouw met de hoofdmassa maakt is een eenlaagse bouwmassa met balkon met baksteen balustrade aangebracht, in de aanbouw zijn rondboogramen en een rondboogdeur aanwezig.

Verspreid in het dakvlak bevinden zich dakkapellen, boven de ingang voorzien van een gebogen fronton met geprofileerde lijst.

De villa is voorzien van een tuin rondom, aan de straatzijde begrensd door een smalle strook water. De oprijlaan wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren sierhek tussen bakstenen pijlers. In de baksteen is een natuurstenen band aangebracht met opschrift "Huize de Goren". Deze pijlers worden bekroond door een natuurstenen kapiteel met lantaarn.

Waardering

De villa is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabrikantenwoningen in een nieuw ontwikkeld villapark; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de verzorgde stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Hanrath. Het huis heeft ensemblewaarden als onderdeel van het villapark Tongelre. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1916
1916
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Elias, J. ; Noord-Brabant
opdrachtgever
Hanrath, J.W. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur