Stratum A 6043
Eindhoven, Ter plekke van de Dommel, Centrum

Inleiding

Vaste BRUG, gebouwd in 1930 door de dienst Gemeentewerken van de Gemeente Eindhoven. De brug ligt op de grens van het villapark Den Elzent.

Omschrijving

Betonnen overspanning door middel van een segmentboog over het water van de Dommel. Daarboven is metselwerk in fantasieverband aangebracht tot aan het straatniveau. Vanaf straatniveau is aan weerszijden van de weg een muur opgemetseld waarbij in het metselwerk verspringende vlakken zijn aangebracht, op de muur is een metalen leuning aangebracht. Aan de uiteinden van de muren zijn vierkante pilaren, bekroond door een koperen hoed, geplaatst. De pilaren lopen door tot aan de oevers van de Dommel. In aansluiting op de pilaren is vanaf het talud de muur verhoogd tot op straatnivo. In deze muur zijn aan de straatzijde natuurstenen opgenomen waarop in reliëf "ELZENTBRUG" leesbaar is.

Waardering

De Elzentbrug is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de stedelijke ontwikkeling van de stad, met name de aanleg van parken en villawijken in het Interbellum, en tevens als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van verkeersbruggen. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de stedebouw,de parkaanleg en de groenvoorzieningen.

Geen bouwstijl bekend.

Dienst Gemeentewerken Eindhoven ; Noord-Brabant