Stratum A 5826
Stratumsedijk 24, 5611 ND te Eindhoven

Inleiding

Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1896 in Eclectische stijl. Het pand ligt aan de Stratumsedijk in het centrum van Eindhoven, in een omgeving met nog een aantal villa's uit het einde van de negentiende eeuw. De serre aan de achterzijde van het pand is vervangen en valt buiten de bescherming. Het pand is anno 1999 in gebruik als kantoor.

Omschrijving

Tweelaags pand op een vierkante plattegrond. Het huis heeft een mansardedak met overstekende gootlijst en is gedekt met leien. De voorgevel is drie traveeën breed en heeft een smalle aanbouw, één travee breed, onder plat dak. Deze aanbouw steekt aan de achterzijde van het pand uit. Het pand is geheel gepleisterd en aan de voorzijde voorzien van geprofileerde rechthoekige lijsten tussen de ramen op de begane grond en ovale lijsten tussen de verdiepingsramen. De velden binnen de lijsten zijn gebosseerd. Op de hoeken en aan weerszijden van de middelste travee zorgen pilasters voor een vertikale geleding van de gevel. Een cordonlijst doorsnijdt de gevel halverwege.

De getoogde ramen zijn voorzien van een bovenlicht (T-ramen in de aanbouw) en hebben geprofileerde omlijstingen met kuiven. De houten paneeldeur heeft smeedijzeren roosters, erboven is een balkon met siersmeedijzeren hekwerk aangebracht. Boven de balkondeuren is het opschrift MDCCCLXXXVII aangebracht. Aan de achterzijde is het pand van getoogde zesruitsramen voorzien. De achteringang (nu inpandig, achter de serre gelegen) heeft een roedeverdeling met smalle rondboogverdeling. In de aanbouw bevindt zich verder nog een rond raam.

Grote delen van de indeling en inrichting verkeren nog in de oorspronkelijke staat. Een centrale gang doorsnijdt het pand. Aan weerszijden daarvan bevinden zich vertrekken waarin een groot aantal stucplafonds bewaard is gebleven. Andere authentieke elementen zijn onder andere de schuifdeuren en een zwart marmeren schouw in de kamers-en-suite.

Halverwege de gang bevindt zich een trappartij met bewerkte hoofdbaluster.

Het pand heeft een voor- en een achtertuin. Aan de voorzijde bevinden zich nog enkele bomen uit de bouwtijd, achter is een gedeelte van de oude afscheidingsmuur bewaard gebleven.

Waardering

De villa is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabrikantenwoningen in het bestaande stedelijk weefsel; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering en als voorbeeld van het Eclecticisme. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.