Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518825
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Stoombierbrouwerij De Valk
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82811/188
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Eindhoven
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Eindhoven
X-Y coördinaat: 
162124 - 383066

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

BIERBROUWERIJ, later als ijsfabriek gebruikt, nu DAFmuseum. Het pand is in 1884 gebouwd in opdracht van Coolen als stoombierbrouwerij "De Valk" in Ambachtelijk Traditionele stijl.

Het geheel ligt aan de Tongelresestraat, op de hoek van de Kanaaldijk.

Deze locatie aan het Eindhovens kanaal bevindt zich vlak bij het centrum van Eindhoven, voor 1920 behoorde dit gebied tot de gemeente Stratum en was er veel industrialisatie.

Bij de restauratie/verbouwing tot DAFmuseum is een aantal latere aanbouwsels verwijderd. Achter het brouwerijgebouw is een moderne hal geplaatst, door middel van een eveneens nieuw tussenlid met de oudbouw verbonden. Alleen het authentieke brouwerijgebouw met woonhuis en opslagruimte worden beschermd.

Omschrijving

Het pand bestaat uit drie onderdelen. De hoofdmassa wordt gevormd door een langgerekt, tweelaags pand met mezzanino, gedeeltelijk onderkelderd. Het heeft een zadeldak, waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt, het dak is gedekt met Hollandse pannen. Voor de helft is dit dak in een latere fase door een mansardedak vervangen. Het geheel heeft een rechthoekige plattegrond en is uitgevoerd in baksteen, voorzien van een gepleisterde plint en mezzanino. Ook de speklagen en waterlijsten zijn gepleisterd uitgevoerd. De speklagen lopen door in de omlijsting van de getoogde zesruitsramen. De mezzanino heeft kleine getoogde raampjes. In de voorgevel op de begane grond zijn kleine klampdeuren aangebracht. Een brede band boven de begane grond bevat van oudsher de naam van het gebouw. Rechts van dit deel is een hoge opslagplaats onder zadeldak, haaks op de straat gebouwd. Ook dit deel is uitgevoerd in baksteen. Op de voorgevel zijn brede, hoge rondbooglisenen aanwezig. In de topgevel is een luik met hijsinrichting aangebracht. Links ervan een blokvormig tweelaags gebouw onder schilddak zichtbaar. Dit voormalig woonhuis heeft gepleisterde gevels. Hierin zijn grote ramen met roedenverdeling geplaatst. Op de begane grond is boven de ramen een metalen I-profiel zichtbaar. In het interieur zijn in het hoofdgebouw plafonds met troggewelven bewaard gebleven. De indeling is in grote lijnen nog hetzelfde.

Waardering

De voormalige brouwerij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de brouwerijgebouwen. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de sobere stijl en de ornamentiek. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie en vanwege de opeenvolgende functies.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
NeeTongelresestraat275613 DAEindhoven

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieBierbrouwerij

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
TongelreF2207

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18841884exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Coolen ; Noord-Brabantopdrachtgever