Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518829
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82811/162
Kadastrale aanduiding
Stratum D 2683
Stratum D 2682
Aalsterweg 203, 5644 RB te Eindhoven
Aalsterweg 205, 5644 RB te Eindhoven

Omschrijving

Inleiding

DUBBEL WOONHUIS, gelegen aan de Aalsterweg in het zuiden van Eindhoven. Het pand is in 1927 gebouwd naar ontwerp van architect H.C. van de Leur in opdracht van J. Huybregts. In de gevels is invloed van de Expressionistische architectuur zichtbaar, door de toepassing van motieven van Dom Bellot.

Omschrijving

Het object bestaat uit een tweelaags vrijstaand pand met een rechthoekige plattegrond. Het huis heeft een schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt, het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen waarbij rood gekleurde pannen overheersen, accenten op de nokken zijn in zwarte pannen aangebracht. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen waarbij vooral gele steen is gebruikt. De gevelwand is over de hoogte van de ramen op de verdieping in afwisselend een rode en een gele laag uitgevoerd. Zwarte en rode steen zijn op een decoratieve manier in de gevels verwerkt als rand onder de goot, in de deuromlijsting en in een verdiept vlak, onder een keperboog, boven een aantal ramen.

Tegen de voorgevel zijn rechthoekige erkers aangebracht waarboven zich kleine afdakjes bevinden. De deuren zijn in de zijgevel geplaatst en voorzien van een luifel. De ramen zijn samengesteld, hierin zijn de oorspronkelijke kozijnen vernieuwd. In het dakvlak zijn aan de voorzijde twee kleine dakkapellen met een schilddak aanwezig. Aan de zijkant bevinden zich schoorstenen.

Aan de voorzijde is een kleine tuin aangelegd, van de straat gescheiden door middel van een laag bakstenen muurtje. Aan weerszijden van het pand zijn terugliggend, eenlaags garages aangebouwd. Deze verbinden het pand met de aangrenzende bebouwing.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van middenstandswoningen aan een oudere uitvalsweg; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de Expressionistische stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Van de Leur. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid. Het is een zeldzaam voorbeeld van de toepassing van motieven uit de stijl van Dom. P. Bellot aan een burgerwoonhuis.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Dubbel woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1927
1927
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Leur, H.C. van de ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur