Tongelre F 579
Eksterlaan 4, 5613 CE te Eindhoven

Inleiding

De voormalige FRÖBELSCHOOL is in 1927 gebouwd naar plannen van J.W. Hanrath voor de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen in Traditionalistische stijl. Het gebouw bezat oorspronkelijk een 'huppelwaranda' en een 'zandprieel'. Beide onderdelen zijn verdwenen.

Omschrijving

Eenlaags gebouw onder schilddak. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en is uitgevoerd in baksteen. Het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. In het midden van de gevel is een dubbele deur geplaatst. Daarachter is een kleine gang, aan weerszijden zijn lokalen aanwezig. De grote ramen die aan weerszijden van de deur zijn aangebracht zijn allen voorzien van een kleine roedenverdeling. Tussen deze ramen is steeds een dubbele deur met grote lichtopening, voorzien van een kleine roedenverdeling, geplaatst.

In het interieur komen de onderwijsopvattingen van Fröbel onder andere tot uitdrukking in de hoogte van de lokalen (lager dan gemiddeld) en in de kapstokjes in de gang die in plaats van een naamplaatje voorzien zijn van een keramische tegel met in reliëf een afbeelding van een dier.

Waardering

De kleuterschool is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het Nutsonderwijs in het interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl, de detaillering en als voorbeeld van het werk van de architect Hanrath. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur. Het is als geheel betrekkelijk zeldzaam.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Kleuterschool