Oirschot M 545
Pallande 8, 5688 NH te Oirschot

Inleiding

Aan een landelijke weg met verspreide boerderijen, die de begrenzing van het akkergebied van Notel en Straten vormt, staat aan de westelijke zijde van de weg, met de nok parallel aan de straat, een LANGGEVELBOERDERIJ met dwarsdeel uit 1923 in Ambachtelijk-Traditionele stijl.

Omschrijving

De eenlaags boerderij heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een met Tuiles-du-Nord belegd zadeldak. Het pand bestaat uit een aan de zuidzijde gesitueerd woonhuis en een noordelijk gelegen bedrijfsgedeelte. Het woonhuis heeft handvorm bakstenen gevels, die voorzien zijn van een gecementeerde plint, muizetandlijsten en smeedijzeren steekankers. De voorgevel telt drie vensterassen: de centrale paneeldeur met gedeeld bovenlicht wordt geflankeerd door zesruits schuifvensters met opgeklampte luiken. In de zuidelijke zijgevel treft men eveneens dergelijke vensters aan: twee aan de voorgevel identieke exemplaren op de begane grond, twee kleinere op de zolderverdieping. Het bedrijfsgedeelte neemt een groot deel van het gebouw in beslag. In het bakstenen deel van de voorgevel zijn twee getoogde vierruits stalvensters aangebracht, gevolgd door een opgeklampte deur, een derde stalvenster en een opgeklampte inrijpoort. Het verdere deel van de gevel is beschoten. Ook de noordelijke eindgevel is beschoten. Kort na de bouw van de boerderij is hier een klein beschoten karschop onder lessenaardak tegen geplaatst. Ook de achtergevel is gedeeltelijk beschoten. In de gevel zijn onder meer drie inrijpoorten aangebracht, terwijl ter hoogte van het woonhuis een uitgebouwd privaat tegen de gevel is geplaatst.

Van belang is het onverharde, achter de boerderij gelegen, deels door ligusterhaag omgeven erf, met onder meer een klein kippenhok, een boomgaard en enkele walnoten en populieren. Tussen de boerderij en de straat ligt een omhaagde bloementuin. In het interieur is de oude indeling van woon- en bedrijfsgedeelte grotendeels gehandhaafd. Van belang zijn onder meer de woonkamer (herd), keuken, opkamer, kelder en stal. Ook de schuur met ankerbalkgebint is van belang.

Waardering

De langgevelboerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de periode kort na 1900 en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere ornamentiek en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij heeft ensemblewaarde door de samenhang met erf en tuin en is tevens belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur. Het gebouw is als zodanig zeldzaam.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Erfbeplanting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kippenren