Budel L 89
Budel L 757
Hamonterweg 1, 6023 AJ te Budel-Schoot
Hamonterweg 3, 6023 AJ te Budel-Schoot

Inleiding

Het DUBBELE WOONHUIS MET STAL is rond 1900 gebouwd met Neo-Renaissance siermotieven en is gelegen aan een zandweg langs de spoorlijn te Budel-Schoot.

Omschrijving

Het eenlaagse dubbelpand heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit rode Belgische baksteen, de plint is gepleisterd. Op het zadeldak, met de nok evenwijdig aan de weg, liggen muldenpannen. Het dak heeft een overstek aan de zijden.

De muren zijn voorzien van rechte steekankers en een muizetandlijst onder de goot. Links en rechts zijn er vier traveeën voor de woningen, twee ramen, een deur en een laatste raam. De schuifvensters hebben een kleine roedenverdeling, hardsteen dorpels en een afsluitende rondboog met siermetselwerk, aanzet- en sluitstenen rondom. Het boogveld zelf is in vlechtpatroon gemetseld. De vernieuwde paneeldeuren hebben een rondbogig bovenlicht met sierroeden. De boog is afgezet met siermetselwerk en aanzet- en sluitstenen. De huizen worden van elkaar gescheiden door het stalgedeelte, met getoogde zesruits stalvensters en getoogde staldeuren. De hoge deeldeuren in het midden zijn halfrond gesloten en afgewerkt zoals bij de bovenlichten van ramen en deuren.

De zijgevels bezitten op de zolderetage elk twee rondboogramen met kleine roedenverdeling, op de begane grond is er rond 1970 een groot raam geplaatst. In de zijgevel links is er op de begane grond behalve een schuifvenster een kelderraam.

Waardering

Het dubbelpand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen met bedrijfsruimten nabij een spoorverbinding, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis met bedrijfsruimte. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering die sterk beïnvloed zijn door de industriële architectuur. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorsiche en typologische zeldzaamheid.