Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518890
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82823/27
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Maarheeze E 879
De Hoge Weg 3 a, 6026 RW te Maarheeze
De Hoge Weg 1 a, 6026 RW te Maarheeze
De Hoge Weg 1, 6026 RW te Maarheeze
De Hoge Weg 3, 6026 RW te Maarheeze

Omschrijving

Inleiding

SCHOOL met ONDERWIJZERSWONING. De onderwijzerswoning uit 1881-1882 wordt thans bewoond door zusters die vanaf 1926 ook het onderwijs aan de school hebben verzorgd. De school dateert uit 1926 en is thans bij diverse hulpverlenende instanties in gebruik.

Het pand bestaat uit een dwars geplaatst woonhuis in eclectische stijl (De Hoge Weg 1) en aangrenzend, evenwijdig t tegen de school een langgerekt gebouw van de KPJ. Dit gedeelte is later toegevoegd en wordt niet beschermd.

Het geheel ligt aan de Kerkstraat te Maarheeze, ten westen van de bebouwde kom in de oude kern. De bebouwing is van de weg af, aan een pleintje gesitueerd.

Omschrijving

De Hoge Weg 1 is een éénlaags woonhuis op rechthoekige plattegrond. Het huis is uitgevoerd in (handgevormde) baksteen onder een zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel is vier traveeën breed en geblokt gepleisterd uitgevoerd, de zijgevel is van een gepleisterde plint voorzien en heeft een bakstenen muizetandlijst. De topgevel, met gepleisterde afdekrand in de vorm van een ezelsrug, wordt bekroond door een kruis.

Het huis heeft getoogde zesruits ramen, op de begane grond zijn dit schuiframen, op de verdieping openslaande ramen. De ramen zijn alle voorzien van hardstenen onderdorpels. In de zijgevel zijn direkt onder de geprofileerde goot twee bolkozijnen in een gepleisterde omlijsting zichtbaar. Boven de ramen in de voorgevel zijn gebosseerde segmentbogen aangebracht. In de top is een rond raam met metalen kozijn aanwezig. Boven de paneeldeur met kussenpanelen in de voorgevel is een getoogd bovenlicht aangebracht. De zijgevel is van een opgeklampte deur voorzien. De steekankers zijn in de voorgevel weggewerkt in een ruit die in reliëf op het pleisterwerk ligt. In de zijgevel zijn zij zichtbaar gebleven.

Voor het huis is een smalle stoep aangebracht, ter plekke van de voordeur betegeld.

Tegen het pand is aan de achterzijde een éénlaagse aanbouw onder zadeldak haaks op de woning geplaatst. Deze voormalige paardestal is uitgevoerd in baksteen met een gepleisterde plint. In de gevel bevinden zich halfronde raampjes met een waaiervormige roedenverdeling en opgeklampte deuren.

Daaraan grenzend is nog een (waarschijnlijk later toegevoegde) éénlaags aanbouw onder plat dak met samengestelde ramen zichtbaar. De indeling van het interieur verkeert in grote lijnen nog in de oorspronkelijke staat. Achter de voordeur strekt zich een hoge gang uit met aan weerszijden een kamer. De gang komt uit op de keuken. Van de inrichting zijn de onder andere de oorspronkelijke paneeldeuren in houten geprofileerde omlijsting bewaard gebleven. In de kamer aan de voorzijde op de begane grond zijn luiken aan de binnenzijde van de ramen aanwezig.

Aangrenzend aan het huis ligt het schoolgebouw. Dit is een éénlaags gebouw op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Aan de rechterkant is een risaliet met topgevel zichtbaar. Het geheel is uitgevoerd in baksteen. Boven de dubbele opgeklampte deur is een gepleisterde band met het opschrift MARIASCHOOL in gotische letters aangebracht. Aan weerszijden van deze tekts is een kruis afgebeeld. Naast de deur zijn puntig uitstekende lantaarns met een zinken kap geplaatst.

Boven de ingang zijn in het metselwerk driehoekige vormen verwerkt. De topgevel bevat vlechtingen.

Tussen de risaliet van het schoolgebouw en Hoge Weg 1 is een éénlaags tussenlid onder plat dak gebouwd. Hierin zijn een opgeklampte deur en hooggeplaatste ramen met kleine roedeverdeling aanwezig.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling gehandhaafd. In de hal is de betegeling tot lambriseringshoogte bewaard gebleven, ook andere onderdelen zoals paneeldeuren en bovenlichten met roedeverdeling stammen uit de bouwtijd.

Waardering

Het pand is van cultuurhistorisch belang. De combinatie van zusterhuis met school is een uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Onderwijzerswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1881
1926
globaal
woning 1881 school 1926

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden