518894 - Kerkcomplex Biestsestraat
Hilvarenbeek B 1100
Biestsestraat 24, 5084 HE te Biest-Houtakker

Inleiding.

R.K. PASTORIE uit 1913 behorende bij de H. Antonius van Paduakerk. De pastorie is evenals de kerk een ontwerp van Jos. Margry uit Rotterdam.

De kerk grenst aan de noordkant van de pastorie. De voorgevel is gelegen aan de Biestsestraat.

Omschrijving.

De pastorie heeft gedeeltelijk een en twee bouwlagen onder een samengesteld dak met overstekende zadel- en schilddaken, die oorspronkelijk gedekt zijn met dakpannen. Het huis heeft aan de voorzijde een driezijdige erker, aan de achterkant een houten serre. Beide zijn voorzien van een plat dak. Ingangsportiek met een natuursteen latei. Schuifvensters met van roeden voorziene bovenlichten. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Boven de muuropeningen een hanekam. In de fries van de voorgevel siermetselwerk.

Goot met kroonlijst en gesneden klossen. Interieur grotendeels authentiek.

Erfafscheiding met haag.

Waardering.

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en de vorming van kerkdorpen in het begin van de 20ste eeuw.

Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en het interieur en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Margry. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F) Voormalig R.K. pastorie, tegenwoordig woonhuis

Margry, Jos. ; Zeeland