Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518899
Complexnummer
518905 - De Utrecht Vakantiehuizen complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82822/136
Kadastrale aanduiding
Hilvarenbeek F 1232
Vier Winden 2, 5085 NM te Esbeek

Omschrijving

Inleiding.

DIENSTWONING met kleine SCHUUR, gebouwd omstreeks 1920, is gelegen als tweede in een rij van vier woningen op de zuidoostelijke hoek van de T-kruising De Vier Winden - Lage Mierdseweg. Het gebouw staat haaks op het onverharde De Vier Winden. Achter het huis is een in het verlengde van de as van het huis een kleine schuur gebouwd.

Omschrijving.

Het eenlaagse huis heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak met muldenpannen. Tegen het oostelijke dakschild staat een lage dakkapel, op de nok bevindt zich een gemetselde schoorsteen.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen en hebben een gecementeerde plint.

In de noordelijke gevel bevinden zich twee samengestelde houten vensters met tienruits bovenlicht en twee vierruits onderlichten, voorzien van paneelluiken met diabolobeschildering. De kapverdieping wordt belicht door een dubbel openslaand vierruits venster. De oostelijke gevel heeft een driedelig samengesteld houten kruisvenster, voorzien van kleine roedenverdeling (zesruits bovenlichten, vierruits onderlichten). Links daarvan is in de oostelijke gevel waarschijnlijk omstreeks 1950 een dubbel openslaand zesruits venster aangebracht. Het zuidelijke deel van het huis was in gebruik als stal. Een achtruits ijzeren stalvenster in de oostelijke gevel, en een opgeklampte deur in de zuidelijke gevel herinneren hier nog aan. In de topgevel van de zuidelijke gevel is een vierruits venster.

In de westelijke gevel bevindt zich naast een opgeklampte deur een vernieuwd negenruits licht, alsmede twee zesruits ijzeren stalvensters.

De achter het huis aan de zuidelijke zijde van het perceel gelegen schuur met gepotdekselde wanden heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak, belegd met muldenpannen.

Waardering.

De voormalige dienstwoning met schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de aan de landschappelijke omgeving aangepaste sobere ornamentiek. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het te beschermen grootschalige landgoed 'De Utrecht'. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518905. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Geen stijl genoemd.