518905 - De Utrecht Vakantiehuizen complex
Hilvarenbeek F 1203
Lage Mierdseweg 17, 5085 NC te Esbeek

Hilvarenbeek Lage Mierdseweg 17

Vakantiehuiscomplex "de Utrecht" onderdeel III

Inleiding.

Ter hoogte van de hoofdingang in de oostelijke gevel van het voormalige vakantiehuis Rustoord bevindt zich een FONTEIN met bassin, met elementen van Neo-Barok en Neo-Renaissance. Het object dateert uit omstreeks 1930 en is een schenking van de verzekeringsagenten van de maatschappij aan de directeur.

Beschrijving.

De kunststenen fontein staat in een globaal cirkelvormig bassin met breukstenen banden. De opstand rechthoekige, trapsgewijs verjongende sokkel met inspringende hoeken. De opstand verjongt zich middels een viertal op de hoeken opgestelde, gestileerde dolfijnen, die een tweetal schelpvormige bassins met guirlandes torsen. Tussen de bassins een tweetal mascarons.

Onder de oostelijke is het opschrift "Agenten der Utrecht aan W.P.Ingenegeren" gebeiteld. De fontein wordt bekroond door een putto, die de hoorn des overvloeds draagt.

Waardering.

De fontein is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en recreatie in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw. Het is van kunsthistorisch belang vanwege de stijl. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het landgoed 'De Utrecht'. Het is gaaf bewaard gebleven en vrij zeldzaam.

Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Fontein(D) Ook trappartij deze staat niet in tabel
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Beheerderswoning Beheerderswoning complex De Utrecht
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Siervaas

1920 beheerderswoning, 1930 fontein, 1935 siervasen.