518908 - Sluiscomplex St. Josephstraat
Hilvarenbeek N 1622
Bij Moergestelseweg 3, 5089 NW te Haghorst

St. Josephstraat ongenummerd

Inleiding.

BRUG, geslagen in 1923. De brug vormt de verbinding tussen de St. Josephstraat en de Moergestelseweg en maakt onderdeel uit van de sluis.

Omschrijving.

De brug is een ophaalbrug, bestaande uit stalen profielbalken met daarop vakwerkliggers, voorzien van klinknagels. Het ophaalmechanisme werkt door middel van stalen contragewichten. Het wegdek is vlak en met beton afgewerkt. Het is opgebouwd uit stalen vakwerkliggers. De landhoofden van de brug, tevens sluishoofden, zijn opgemetseld uit machinale baksteen en afgezet met afgeronde, granieten hoekblokken.

Waardering.

De brug is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling door het creëren van een oost-westverbinding door middel van de aanleg van een kanaal in het zuiden van Nederland. Het is tevens van belang als bijzonder voorbeeld van een technische ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, namelijk de infrastructuur samenhangend met het Wilhelminakanaal. De brug is gaaf bewaard gebleven.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw Bedieningsmechanisme Pomphuis bij schutsluis
Nee Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Sluiskolk