Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518914
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
9 oktober 2001
Kadaster deel/nr: 
82918/154
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilvarenbeek
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilvarenbeek
X-Y coördinaat: 
137619 - 388820

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

HUIS met PRAKTIJK gebouwd in 1936 in de stijl van de Delftse School, voor notaris H.J.A. Pollen. Het ontwerp is van de Hilvarenbeekse architect P. Tooten. De westkant van het rechthoekige erf van het huis ligt aan het Voortse Pad en de oostkant aan de Doelenstraat.

Omschrijving.

Het huis, dat op een terras ligt, heeft een samengestelde plattegrond met het woongedeelte aan de zuid- en het praktijkgedeelte aan de noordkant van het perceel. Het woongedeelte heeft een vierkante plattegrond onder zadeldak tussen tuitgevels. Aan de oostkant een één en tweelaagse uitbouw onder respectievelijk een lessenaarsdak en zadeldak. Onder het lessenaarsdak bevindt zich een open portiek met gemetseld stervormig gewelf. Aan de westkant heeft het huis een uitbouw onder zadel- en platdak met daarin respectievelijk de kinderkamer en bijkeuken. Woongedeelte heeft op de begane grond de woon- en eetkamer met aan de zuidkant een driezijdige erker met lessenaarsdak, keuken, hal en trappenhuis en op de verdieping drie slaapkamers.

Onder het zadeldak op de begane grond de vestibule, garderobe en toilet met op de verdieping de badkamer. Het praktijkgedeelte bestaat uit een hoog en een laag gedeelte. Het hoge tweelaagse gedeelte is het representatieve deel van het kantoor, onder zadeldak met aan de noordkant een tuitgevel. In het lage eenlaagse gedeelte, onder gedeeltelijk lessenaars- en zadeldak, bevinden zich de dienstingang en dienstruimten. Oorspronkelijk was hierin de garage gesitueerd. Bij de laatste verbouwing is de garage bij het kantoor getrokken. Het terras rondom het huis is bereikbaar via vier toegangstrappen, tevens bevinden hier zich diverse gemetselde bloembakken. In de getoogde muuropeningen van het huis bevinden zich kloostervensters met onderluiken. Het metselwerk bestaat uit handgevormde rode baksteen gemetseld in wildverband, met rijke toepassing van natuursteen (onder andere tufstenen aanzetstenen en lekdorpels bij de vensters). De tuitgevels zijn voorzien van vlechtwerk.

Het interieur is grotendeels authentiek. Balken plafonds met vulstukken.

Eikenhouten bordestrap met lambrizering in hal.

Waardering.

Het huis met praktijk is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen voor de plaatselijke elite. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis in het interbellum. Het object is van architectuurhistorisch belang door de aan de landelijke omgeving aangepaste compositie, stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Tooten, vormgegeven in een nadrukkelijk traditionalistische bouwtrant. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDoelenstraat315081 CJHilvarenbeek

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisKantoorwoning

Notarishuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilvarenbeekD5249
HilvarenbeekD5707

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
TraditionalismeDelftse schoolinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19351935globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Tooten, P. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee