Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518922
Complexnummer
518905 - De Utrecht Vakantiehuizen complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82787/130
Kadastrale aanduiding
Hilvarenbeek I 313
Roovertsebaan 1 A, 5085 NA te Esbeek

Omschrijving

Inleiding.

JACHTHUIS uit 1900, gebouwd door notaris Huijsmans, die woonde op het landgoed Annanina's Rust in Diessen. Het jachthuis werd gebouwd midden op het middeleeuws hoevecomplex Thulden of Thulder, waarvan de restanten in de vorm van parcelering, houtwallen, beplanting langs wegen en (in de vorm van lindenbomen) bij vroegere bebouwing nu nog grotendeels te zien zijn.

Het oude hoevecomplex lag toen temidden van woeste gronden, waar de levensverzekeringsmaatschappij "de Utrecht" de ontginning van het landgoed "de Utrecht" startte.

Het huis heeft een samengestelde plattegrondsvorm, bestaande uit een voorhuis en aangebouwd achterhuis, vrijstaand op het perceel rondom liggend in de bossen van het landgoed.

Omschrijving.

Het drie traveeën brede symmetrische voorhuis heeft één bouwlaag met een zolderverdieping onder zadeldak met een versprongen dakvoet. Het lage achterhuis heeft eveneens een zadeldak, waarvan één dakvlak in het verlengde ligt van dat van het voorhuis en het andere heeft een overstekend gedeelte gedragen door twee houten staanders. De daken zijn belegd met grijze kruispannen. Het huis heeft kruis- en kloostervensters voorzien van roedenramen en onderluiken met in de top van de voorgevel een bolkozijn eveneens met roedenramen. In de top van de achtergevel een rond gietijzeren roedenraam met geometrische verdeling. Het opgaande werk bestaat uit witgepleisterde baksteen en cementen plint.

In de voorgevel twee gevelstenen met op de ene het opschrift: E.M.J.W.E.

Huijsmans Heer van Aalst en Thulden notaris 3.10.1900 en de andere: een wapen in bas-relïef van de abt van Averbode, met zijn wapenspreuk "Nequid Nimis", de bisschopsmijter die de abt gerechtigd was te dragen, en het opschrift "anno 1662". De steen is afkomstig van de ter plaatse afgebroken leenhoeve van de abdij van Averbode, waarvan Huijsmans de laatste eigenaar was.

Waardering.

Het jachthuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van jachthuizen op woeste gronden, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het jachthuis.

Het object is van architectuurhistorisch belang door de eenvoudige stijl en detaillering en de verwijzingen naar het verleden in de vorm van het hergebruik van een ter plaatse aanwezige oudere gevelsteen. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518905. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Jachthuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Geen stijl genoemd