Hilvarenbeek D 2251
Vrijthof 7, 5081 CA te Hilvarenbeek

Inleiding.

WOONHUIS uit ca. 1904. De voor- of oostgevel ligt op de perceelsgrens aan de Vrijthof. Het huis, dat bestaat uit een voor- en achterhuis, ligt aan de noord-en westkant vrij op het perceel. De zuidkant ligt tegen het naastgelegen huis.

Het huis heeft één bouwlaag liggend onder mansardedak tussen tuitgevels.

Het dak is gedeeltelijk gedekt met kruispannen en natuurstenen leien. De symmetrische voorgevel bestaat uit vijf traveeën voorzien van hoekpilasters en middenrisaliet met op de verdieping een gemetselde dakkapel en op de begane grond een klein portiek. Verder bevat de gevel een kroonlijst met fries, horizontale cementen banden, cementen aanzet- en sluitstenen en een hardstenen plint. De getoogde muuropeningen hebben profielstenen randen waarin T-vensters. In de boogtrommels boven de vensters en in de fries siermetselwerk. De dakkapel wordt aan weerszijden geflankeerd door zinken oeuil de boeufs. In de achtergevel van het voorhuis en de gevel van het achterhuis bevinden zich zesruits-schuifvensters. Het achterhuis heeft een lessenaarsdak. Het interieur van het huis is redelijk gaaf.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen in het bestaande dorpsbeeld, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. In samenhang met de andere panden aan de beschermde Vrijthof bezit het huis ensemblewaarden. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Geen stijl genoemd.