Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518927
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Huiske ten Halve
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
9 oktober 2001
Kadaster deel/nr: 
15886/25
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilvarenbeek
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Diessen
X-Y coördinaat: 
139196 - 388106

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

LANGGEVELBOERDERIJ, gebouwd in 1871 in Eclectische stijl. De boerderij, halverwege de doorgaande weg van Hilvarenbeek naar Diessen, heeft als naam 't Huiske ten Halve en was tot 1933 tevens in gebruik als café.

Omschrijving.

De gevels van de boerderij zijn opgetrokken uit handvorm baksteen, op het zadeldak liggen zwarte oud-hollandse dakpannen. De haaks achter aangebouwde stal heeft een wolfdak met rode oud-hollandse dakpannen.

De plint is gepleisterd; in de gevel zitten gietijzeren schotelankers bij het woon- en rechte muurankers bij het stalgedeelte. De linkerzijde van de voorgevel bevat het woongedeelte met achtereenvolgens twee getoogde achtruits schuifvensters, een paneeldeur met getoogd bovenlicht en weer een getoogd achtruits schuifvenster. De vensters hebben hardstenen dorpels. Vervolgens staldeuren onder korfboog met hardsteen aanzetstenen en een sluitsteen waarin het jaar 1871. Tenslotte twee getoogde ijzeren twaalfruits stalvensters.

Als daklijst bij voor- en zijgevels dient een gesneden geornamenteerde windveer. Het metselwerk van de zijgevels is verlevendigd met een klimmende keperbooglijst. In de linker topgevel twee iets uitgemetselde rondboog schuifvensters met een hogere blinde rondboog, waarin een schotelanker, hiertussen.

In de rechter zijgevel in het midden staldeuren, aan weerskanten een getoogd zesruits stalraam en boven de staldeuren een hooiluik. In de topgevel een uitgemetselde ronde opening. Op de nok van het dak staat links op de hoek en iets links van de staldeuren een bakstenen schoorsteen.

Hierachter bevindt zich de haaks aangebouwde stal. De korfbogige staldeuren met hardsteen sluitsteen zijn dichtgemetseld, daarnaast rechte staldeuren met raampje. Er zijn diverse getoogde betonnen vierruits stalramen. De baksteen is bij de dakrand voorzien van een tandlijst. De achtergevel heeft een bakstenen aanbouw onder lessenaardak, een halfronde opening in de topgevel en op de nok een baksteen schoorsteen.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en de horeca in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij annex café in de late 19de eeuw. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek en de wijze waarop Eclectische motieven op het platteland worden gebruikt ter verhoging van de representativiteit. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als boerderij-café zeldzaam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBeekseweg245087 KBDiessen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Langgevelboerderij

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilvarenbeekN 1287

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Langhuisboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18711871exactvervaardiging