Hilvarenbeek Q 1611
Beerseweg 2, 5087 TP te Diessen

Inleiding.

De BOERDERIJ is als variant op de traditionele langgevelboerderij gebouwd in 1941. Het gebouw in Traditionalistische vormentaal is mogelijk ten gevolge van oorlogsschade als Wederopbouwboerderij tot stand gekomen.

Omschrijving.

De gevels van de boerderij op rechthoekige plattegrond zijn opgetrokken uit machinale baksteen met decoratieve rollaag bij de plint.

Op het samengestelde wolfdak ligt riet, de voet is van rode verbeterde Hollandse dakpannen. Het dak is aan de achterkant en rechts lager.

De gevel is links uitgebouwd met een laag bakstenen muurtje onder ezelsrug. Van links naar rechts is er eerst het stalgedeelte met gelijkmatig geplaatste muuropeningen. Het heeft twee getoogde zesruits stalramen, korfbogige staldeuren en nog twee getoogde zesruits stalramen. Hierna volgt het woongedeelte, waarvan het asymmetrische dak rechts iets is ingezwenkt. Het dak staat haaks op dat van de stal en heeft een hogere nok. Op de kruising is een brede taps toelopende schoorsteen gemetseld. Op de begane grond is er links een samengesteld raam en rechts een klepraam, beide onder een spaarboog. Daar tussen bevindt zich de voordeur. Deze wordt geaccentueerd door twee bakstenen paaltjes die met gebogen ijzeren stangen met de gevel verbonden zijn.

De semi-opgeklampte deur is voorzien van een rond raampje met sierijzer en een segmentvormige bovenzijde. Het bovenlicht heeft twee deelroeden onder de afsluitende strek. Hierboven is in sierankers: "A. D. 1941" aangegeven.

Op de etage bevinden zich twee tweeruits vensters. In de rechter gevel zijn twee klepvensters geplaatst. In de rieten kap bevinden zich twee halfronde dakkapellen met kleine roedenverdeling.

In de linker gevel bevinden zich vier getoogde zesruits stalvensters en hier boven een getoogd hooiluik. De rieten kap hier boven volgt de getoogde vorm.

Waardering.

De Wederopbouwboerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw, het is tevens van belang als vroeg voorbeeld van het herstel van oorlogsschade in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek en de wijze waarop wordt teruggegrepen op het traditionale streekeigen boerderijtype om de inpassing in het dorpsbeeld te bewerkstelligen. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid en is als vroeg voorbeeld van een Wederopbouwboerderij zeldzaam.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij Variant op de langgevelboerderij