Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518930
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82786/157
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Hilvarenbeek N 2151
Beerseweg 1, 5087 TP te Diessen

Omschrijving

Inleiding.

LANGGEVELBOERDERIJ, gebouwd in Traditionalistische stijl in 1941, ten gevolge van oorlogsschade als Wederopbouwboerderij. De aangebouwde schuur is rond 1920 gebouwd. De boerderij staat op de kruising van de Beerseweg en de Emmerseweg.

Omschrijving.

De gevels van de boerderij op rechthoekige plattegrond zijn opgetrokken uit machinale baksteen met rollaag bij de plint. Op het wolfdak ligt riet, de voet is belegd met rode verbeterde hollandse dakpannen. De gevel is links en rechts uitgebouwd met een laag bakstenen muurtje onder ezelsrug. Van links naar rechts is er eerst het stalgedeelte met regelmatig geplaatste muuropeningen. Dat zijn twee smalle raampjes, boogvormige staldeuren, een getoogd zesruits stalraam, weer korfbogige staldeuren en een getoogd stalraam. Het woongedeelte bezit twee schuiframen met drieruits bovenlicht, een deur en nog een schuifraam, onder een strek. De semi-opgeklampte voordeur wordt geaccentueerd door twee bakstenen muurtjes met gebogen ijzeren stangen. De getoogde deur heeft een rechthoekig raampje met sierijzer.

In het bovenlicht bevinden zich sierroeden. Boven de deur is in de rieten kap een halfronde dakkapel geplaatst met een kleine roedenverdeling.

In de rechter gevel bevindt zich een schuifraam met drieruits bovenlicht en een kelderraam met opkamer en schuifvenster. Op de zolderetage bevinden zich twee vensters.

Achter de boerderij bevindt zich de aangebouwde schuur uit ca. 1920.

Deze is opgetrokken uit machinale baksteen en heeft een zadeldak met zwarte muldenpannen.

Waardering.

De Wederopbouwboerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw, het is tevens van belang als vroeg voorbeeld van het herstel van oorlogsschade in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek en de wijze waarop wordt teruggegrepen op het traditionale streekeigen boerderijtype om de inpassing in het dorpsbeeld te bewerkstelligen. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid en is als vroeg voorbeeld van een Wederopbouwboerderij zeldzaam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1941
1941
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing