Ginnekenstraat 134, 4811 JK te Breda

Inleiding

Het herenhuis op de hoek van de Ginnekenstraat en het Van Coothplein werd in 1895 gebouwd naar een ontwerp van J. van Dongen sr. Het pand fungeerde oorspronkelijk als HOTEL. Karakteristiek aan het in Neo-Renaissance stijl uitgevoerde pand is de afgeschuinde hoekgevel, die tezamen met torenachtige bekroning het pand een belangrijke rol geeft in de stedenbouwkundige structuur ter plaatse in het algemeen, en tussen de oude stad en de negentiende-eeuwse stadsuitleg in het bijzonder. Omstreeks 1970 is de indeling van de pui, die oorspronkelijk boogvensters had, alsmede van enkele vensters op de etages enigszins vereenvoudigd.

omschrijving

Het in verhouding tot breedte en diepte en ten opzichte van de belendingen relatief rijzige pand met een globaal vierkante plattegrond telt drie bouwlagen plus twee kapverdiepingen en wordt gedekt door een driehoekig plat dak, afgezet van een laag smeedijzeren dakhek, waaronder aan drie zijden een dakschild met lei in Maasdekking. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en worden horizontaal geleed door een hardstenen plint en een groot aantal geprofileerde gestucte en natuurstenen dorpel- en cordonlijsten.

Gemetselde lisenen tegen hoeken en muurdammen geven een verticale geleding. De niet ingebouwde gevels, aan de zijde van de Ginnekenstraat (oostzijde) en Van Coothplein (zuidzijde) hebben een overeenkomstige indeling onder topgevel, zij het dat de zuidelijke gevel een extra, rechtgesloten vierde travee bevat, met op de begane grond de ingang naar het bovenhuis. In de afgeschuinde hoekgevel, met een enkele vensteras, is op de begane grond de entree naar het voormalige hotel. Erboven bevindt zich het hoogreliëf in neo-classisistische stijl, ter herinnering aan generaal Van Ham. Het borstbeeld van de generaal is opgesteld in een omlijsting met pediment. De markante bekroning van het pand bestaat uit twee identieke topgevels, elk met door cordonlijsten gescheiden compartimenten, de onderste met vier vensters, erboven twee laagreliëfs, met het opschrift: "Anno / 1895". Het geheel is voorzien van een natuurstenen deklijst, voorzien van siervazen. De bekronende, achtkantige dakruiter staat tegen het zuidoostelijke dakschild en heeft een spits met ijzeren windwijzer.

Tussen de vernieuwde etalagevensters bevindt zich een diepe, getoogde portiek met winkeldeur. De ingang naar de bovenwoning heeft een vleugelpaneeldeur met gietijzeren rooster en bovenlicht. De vensters op de verdieping zijn openslaande vensters met gedeeld bovenlicht, waarboven eenvoudige openslaande vensters.

In het deels verbouwde interieur zijn onder meer van belang de resterende paneeldeuren en de gestucte plafonds op de verdiepingen.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor het oeuvre van de architect J. van Dongen sr.; het is van belang vanwege hun rijke en schilderachtige compositie en ornamentiek; het is van belang als typerend voorbeeld van de vormgeving van het Bredase woonhuis in de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden: het heeft door zijn markante situering en massawerking betekenis als essentieel onderdeel van een groter geheel, namelijk de stadsuitleg van Breda ter plaatse van de geslechte wallen, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Hotel

Neo-Romaanse stijl