Haagdijk 71, 4811 TP te Breda
Haagdijk 71 A, 4811 TP te Breda
Haagdijk 71 B, 4811 TP te Breda

Inleiding

WINKEL met BOVENHUIS uit 1908 met stijlkenmerken van de Art Nouveau. Opdrachtgevers waren de kaasgroothandelaren J. van der Zanden en A. Voeten. Ontwerp van de architectencombinatie P.A. Oomes en L. van der Pas.

Het pand ligt ingeklemd op een rechthoekig perceel tussen belendende panden aan de lintbebouwde Haagdijk.

Omschrijving

Het pand met rechthoekige plattegrond heeft drie bouwlagen onder plat dak met een geveltop en dakschild aan de straatkant. De voorgevel bestaat uit twee gedeelten: een natuurstenen onderpui met portiek van hardsteen en bovenpui in een gebakken strengperssteen in de kleuren geel/oranje afgewisseld door aanzet- en sluitstenen en horizontale banden van zwarte en gele steen. De begane grond en verdieping zijn gescheiden door een puibalk, die omzoomd is door bricornasteentjes met blokmotief.

De winkelpui springt aan de bovenkant met een getrapte aansluiting naar voren. Ze bestaat uit twee gedeelten rustend op drie kolommen. Links de brede etalage onder ellips- en spitsboog waarin een houten etalageraam dat aan de bovenkant voorzien is van een roedenverdeling. En rechts het smalle portiek onder rond- en spitsboog met in het boogveld een smeedijzeren hekwerk. Zowel de roedenverdeling als het hekwerk in beide bogen vertonen de uitbundige vormentaal van de Art Nouveaustijl. In de tweede bouwlaag bevat de bovenpui een brede en een smalle raamtravee onder segmentboog met rechte schuifvensters en roedenverdeling in de bovenlichten. In de boogtrommels siermetselwerk. In de bovenste bouwlaag een driedelig venster onder rondboog. Boven de brede travee bevindt zich de met hardsteen bekroonde topgevel met hoekpilasters. Boven de smalle travee het dakschild, oorspronkelijk gedekt met leien, nu met dakleer en hieronder de houten bakgoot op klossen en een klein stenen segmentboogfries.

In het portiek bevindt zich naast de voordeuren van bovenhuis en winkel een betegelde muur met gefigureerde hoeksteentjes. In deze wand een veelkleurig tegeltableau met landschap waarop onder andere een afbeelding van melkmeisjes met koe en kippen, die verwijzen naar de oorspronkelijke functie van het huis. De vloer van het portiek is granitowerk met sierrand.

Waardering

De winkel met bovenhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf in Breda en omgeving. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor het oeuvre van de architectencombinatie P.A. Oomes en L. van der Pas die in Breda en omgeving onder meer de Art Nouveau toepasten; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik. Gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. Zeldzaamheid: het object is van belang als zeldzaam voorbeeld van de toepassing van Art Nouveaumotieven.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning Bovenwoning boven winkel
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2) Winkel met bovenwoning