Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
519006
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 december 2003
Kadaster deel/nr: 
82669/27
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Breda
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Breda
X-Y coördinaat: 
111698 - 399760

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

PASTORIE uit 1904 van de R.K. St. Annakerk, monumentnummer 10191, naar ontwerp van Jos Cuypers en Jan Stuyt. De pastorie ligt westelijk van de kerk met de voorgevel aan de Haagweg.

Omschrijving

De pastorie heeft twee bouwlagen onder een met leien gedekt schilddak met plat op een rechthoekige plattegrond. Aan beide zijkanten van het huis naast de dienstingangen een tweelaagse uitbouw onder zadeldak met tuitgevel, gedeeltelijk doorlopend in het schilddak. Aan de oostkant achter het huis een uitgebouwde serre uit de bouwtijd.

De noord- of voorgevel heeft zes traveeën met links een driezijdige erker op de begane grond en balkon met balustrade. De achtergevel heeft op de verdieping vijf traveeën.

Het opgaande werk bestaat uit paarsrode handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband met natuurstenen aanzetstenen op de hoeken en ter hoogte van de bovenlichten een dubbele gele bakstenen band. Het geheel staat op een basement met een afzaat van profielstenen. Onder de bakgoot, die gedragen wordt door gesneden gootklossen, in het fries siermetselwerk afgewisseld door gele baksteen. Muuropeningen met aanzetstenen en dorpels van natuursteen.

De pastorie heeft aan de straat drie ingangen. In de voorgevel een dubbele voordeur in rondboogportiek en jaartalsteen 1904 met opschrift: 'Frans Smits, Corisa Meeus en Josephus Smits'.

In beide zijgevels een dienstingang. Verder hebben alle vensters in het huis in de bovenlichten een kleine roedenverdeling. Op de verdieping T-vormige schuifvensters. In het dak aan de voorkant twee en aan de achterkant één dakkapel onder zadeldakje met pironbekroning. In de topgevel van de rechter zij-uitbouw een hijsdeur met hijsbalk. Aan de achtergevel een kleine klokkenstoel met luidklok.

De pastorie heeft een rijk en gaaf interieur uit de bouwtijd. In de plattegrond een kruisvormige gang, die alle buitendeuren verbindt. Eiken bordestrap. Het hang- en sluitwerk, glas-in-lood, betimmeringen rond deuren, stucplafonds en lambrizeringen met Art Nouveau kenmerken.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de stedelijke pastorie. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor het oeuvre van de architecten combinatie Jos Cuypers en Jan Stuyt; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik in het inwendige; het is van belang wegens de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieuronderdelen. Ensemblewaarden: het object is een essentieel onderdeel van het complex van de Annakerk, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is; het heeft bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur. Zeldzaamheid: het object is als gaaf bewaarde pastorie ook in Noord-Brabant zeldzaam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHaagweg34814 GABreda

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BredaA5895

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenUm 1800-stijlinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19041904exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Cuijpers, J.Th.J. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur
Stuijt, J. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur