Seeligsingel 5, 4811 CN te Breda

Inleiding

Het WOONHUIS in Eclectische stijl werd in 1877-'78 als een van de eerste panden langs de in 1877 gegraven Singelgracht gebouwd. Het pand staat aan de zuidelijke zijde van de Seeligsingel en is opgenomen in een rij met herenhuizen.

Het pand heeft sinds de bouw betrekkelijk weinig veranderingen ondergaan. De dakbedekking is vernieuwd.

Omschrijving

Het tweelaagse pand heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een schilddak, belegd met betonnen sneldekpannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen; de voorgevel is gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. In het stucwerk zijn verschillende velden met ornamenten aangebracht (guirlandes, rozetten). De plint, alsmede de dorpels, zijn uitgevoerd in hardsteen. De voorgevel telt vier vensterassen en is, op de plaatsing van de voordeur na, symmetrisch van opzet. Deze kussenpaneeldeur met gietijzeren deurrooster en bovenlicht in de derde vensteras, wordt door T-schuifvensters geflankeerd.

Boven de voordeur en het aangrenzende venster ter linkerzijde is een balkon over twee vensterassen uitgevoerd. Het rust op drie kunststenen consoles en heeft een smeedijzeren hekwerk.

Op de verdieping twee openslaande vleugeldeuren naar het balkon, geflankeerd door een T-schuifvenster.

In het interieur is onder meer de oorspronkelijke indeling met hal en kamer-en-suite bewaard gebleven; van belang zijn ook de resterende stucwerkplafonds, de schouwen en de paneeldeuren.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het heeft belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het materiaalgebruik en de detaillering; het is van belang als typerend voorbeeld van de vormgeving van het Bredase woonhuis in de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering in een gave straatwand en is verbonden met de ontmanteling en de uitleg van Breda. Gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.