Breda, Hirdesbrug

Inleiding

De Hirdesbrug over de Mark is gelegen ten zuiden van de binnenstad, tussen de Marksingel en de Generaal van de Plaatstraat. De bouw van de BALKBRUG is geschied op initiatief van de fabrikant L.A. Hirdes, die de verbinding tussen zijn fabriek aan de huidige Irenestraat en het stadscentrum wilde verbeteren. Op 25 november 1905 kreeg hij een bouwvergunning, op voorwaarde dat de Mark ter plaatse bevaarbaar zou blijven.

De brug werd gebouwd naar een ontwerp van F.A. van Seegeren.

Sedert 1942 draagt de brug de naam Hirdesbrug. Onlangs zijn de sedert lange tijd ontbrekende lantaarnpalen weer aangebracht.

Omschrijving

De kleine balkbrug bestaat uit twee boogvormige hoofdliggers van gewapend beton, die, doordat de betonnen vloerplaten door middel van T-balkprofielen onder de liggers gehangen zijn, tevens fungeren als leuningen. Deze brugleuningen waaien ter plaatse van de landhoofden uit, waardoor het brugdek zich daar verbreedt.

De landhoofden hebben een betonskelet, gevuld met baksteen.

Aan de bovenzijde staan aan beide zijden twee gietijzeren lantaarnpalen met lichtarmaturen. Deze lantaarns, voorzien van bladornament, zijn vernieuwd naar het oorspronkelijke model en zijn voorzien van de ingegoten inscriptie "Lenzi".

Door een bestrating met klinkers, alsmede door het bosseren van de binnenzijde van de liggers, is bij de bouw getracht het materiaal te verlevendigen. Aan de buitenzijde zijn de liggers voorzien van spaarvelden.

Omstreeks 1906 werden naast de landhoofden hulstbomen aangeplant. Deze maken deel uit van het oorspronkelijke ontwerp.

Waardering

De brug is van algemeen belang. Ze heeft cultuurhistorische waarden: ze is van belang als bijzondere uitdrukking van de technische en typologische ontwikkeling van de bruggenbouw en de toepassing van het gewapend beton. Ze heeft architectuurhistorische waarden: ze is van belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, vanwege het bijzondere materiaalgebruik; De brug heeft ensemblewaarden: ze is van belang wegens de situering over de Marksingel, behorende tot de uitleg van de stad.

Gaafheid/herkenbaarheid: ze is van belang wegens de architectonische gaafheid.

Seegeren, F.A. van ; Noord-Brabant